
När Mustafa Can sagt de avslutande orden i sitt Sommarprogram 2003, "Mor, jag älskar dig", brakade Sveriges Radios växel samman av belastningen. Aldrig i programmets historia har så många lyssnare spontant ringt in och tackat för ett fantastiskt program. Knappt två år senare är Gulli Can död. Hon föddes i Kurdistan någon gång på 1940-talet, födde sju barn som dog och åtta som överlevde. Död på Skövde lasarett i januari 2005. Vem var hon? Och vilka är alla de andra osynliga invandrarkvinnorna, de som vi ser utan att lägga märke till dem, de som betalade utvandringens pris? I sökandet efter sin mor öppnar Mustafa Can dörr efter dörr till en värld av uppdämda och gömda känslor. Dörren till ensamhet och främlingskap på Västgötaslätten, till hemlängtan och utvandringens pris, till skam och förlåtelse. Men också en dörr till utvandringsvågen i 1800-talets Sverige och till släktskapet mellan...
Visa mer
Recensioner
2018-03-19
Betyg
Otroligt vackert porträtt av sin mamma. Om att komma till Sverige. Om att inte glömma sin historia. Starkt och välskrivet!
2018-03-19
Betyg
Otroligt vackert porträtt av sin mamma. Om att komma till Sverige. Om att inte glömma sin historia. Starkt och välskrivet!
2011-06-26
Betyg
Verkligt rörande bok. Pinsamt svag avslutning, och amärkningsvärt att det publicerades. Svag 4:a.
2010-06-08
Betyg
Intressant och gripande, men blir lite lätt illamående av ytterligare en svulstig modershyllning,av alla dessa självutplånande kvinnor, jag har väl läst lite för många i genren....
Betyg
Detta är inte en roman, snarare ett detaljerat reportage från en dödsbädd, med inslag av hågkomster. Emotionellt jobbigt att läsa om den långdragna dödsprocessen. Rörande var skildringen av moderns besök i Stockholm, försöken att lära sig skriva. Återbesöken i byn. Hon förlorade Språk, Vänner och Barnens förståelse med inflyttningen till Sverige.
2009-12-16
Betyg
Den här berättelsen är speciell genom att den fattar så vitt och går så djupt, på en gång.