Tao enligt Puh

Hoff, Benjamin

| 1987

Flag from sv

157


Vad har Nalle Puh med taoismen att göra? Ganska mycket, menar Benjamin Hoff. Vad världens förmodligen mest älskade björn, Nalle Puh, hela tiden haft för sig - sedan A A Milne hittade på honom 1926 - är nämligen att lära ut 400-årig taoistisk levnadsvisdom. Nalle Puh har alltid förhållit sig till livet på ett sätt som de gamla tao-mästarna skulle ha applåderat (bortsett från att de kanske inte skulle ha applåderat). Detn här viktiga och roliga introduktionen till taoismen genom Nalle Puh - och för den delen också till Nalle Puh genom taoismen - visar att det inte är fråga om någon mossig gammal filosofi, utan om något som kan tas i bruk här och nu. Något som våra prestationsinriktade västerländska själar hungrar efer.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Kajsa Lilludd

2022-02-01

Betyg

Här får du Tao förklarat för dig med hjälp av författaren i dialog med Nalle Puh och små anekdoter från böckerna om björnen. Det är en ganska förtjusande och kul läsning.

Boken tar bland annat upp vikten av självkännedom; vad jag är bra på och vilka mina begränsningar är, och att se tjusningen i att vi alla är olika.

Benjamin skriver även om att inte överanalysera saker utan att bara göra det som krävs, sådär enkelt och okomplicerat som Puh gör.

Det är ganska befriande att kasta teorier och normer över axeln och istället se saker för vad de är. Allt behöver inte kategoriserar, analyseras och bedömas. Saker och ting är.

Boken lever upp till det den lär. Den är avskalad, humoristisk och något rörig med sina hopp från anekdoter till dialoger och författarens egna ord.

Daniel Christensen

2018-10-07

Betyg

Uppföljaren till Puh-boken har en annan ton. Hoff pepprar på med många prrsonliga åsikter. För det mesta är jg med honom, men ibland känns det lite sådär. Puh-boken hade ett mer sympatiskt sätt att angripa problemen som diskuteras.

Daniel Christensen

2018-08-20

Betyg

En light start på något som kan bli större om man vill. Bra att ta den här om det allt refereras till känns för tungt.

Daniel Christensen

2018-08-20

Betyg

En light start på något som kan bli större om man vill. Bra att ta den här om det allt refereras till känns för tungt.

Lars B.

2015-02-03

Betyg

Nä. Såg Sven Wollter tala sig varm för boken i ?Min sanning?, men får samma carpe-diem-jaha-känsla som när jag en gång av misstag läste Kay Pollaks floskelorgier. Men OK, skall jag vara välvillig tar jag ändå med mig tanken att inte tänka så jäkla mycket utan bara vara. Låter som något som kunde blommat ur Ernst Kirchsteigers mun, och kanske gillar han den här boken? Hörde Jacques Werup nosa på samma tanke i Lundströms bokradio, när han menade att äkta poesi skrivs spontant i flykten och drivs inte av ?ambitionens torftighet?. Så kanske kan boken tjäna som själsligt reningsbad för den överanalyserande Anna Lysander (eller Kanin, Uggla) som vi alla kan identifiera oss med ibland, även om jag inbillar mig att det borde finnas bättre litteratur som tjänar samma syfte. Ja, förresten, läs böckerna om Nalle Puh istället!

Ronnie Kronblad

2013-07-20

Betyg

Puh har fina funderingar. Trots att skogen endast rymmer en mamma och småfolk med penisar klädda i päls. Boken känns ganska krystad, jag håller bara med om hälften och humorn är sådär. Men han tar upp fina exempel från både Puh och taoismen.

Heidi Karlsson

2010-02-08

Betyg

Jaa. Det var en del tänktvärt men samtidigt lite rörigt. Mycket amerikanska kopplingar. Tror den gör sig bättre på engelska. Tror en del poänger försvinner vid översättning.