Tant Julia och författaren

2024-08-11

En riktigt bra roman!

Sofia Grundtman

2014-06-10

"Men - Som vattnet störtar nedför bergssidan för att finna havet, likt den nyfödda kalven som innan ögonen ännu öppnats söker efter spenen för att suga i sig den vita mjölken - hon älskade honom kanske ändå."

G

greger andersson

2014-04-03

Vargas komiska ådra imponerar inte lika mycket som hans politiska verk som skärskådar maktens realiteter. En enkel, rak historia som inte är så snårig som många av hans övriga verk.

Klinga

2014-01-05

Kan inte minnas när jag senast hade så roligt med en bok. Jag var skeptisk men har njutit av den vilda framfarten i berättelsen om Mario som blir kär i tant ("aunt", eller motsvarande på spanska, som är svåröversatt) Julia som är 14 år äldre. Bygger på författarens ungdomstid. På radiostationen där han arbetar anställs en författare som i rasande fart skriver oerhört populära dagliga radiopjäser. Här släpper alla hämningar och de mest absurda historier tar form. Argentina får en släng i varje avsnitt men vartefter blandas rollerna samman och det börjar bli alltmer kaotiskt. Kapitel XVI är helt fantastiskt roligt. Inga pedagogiska baktankar eller självreflekterande pjoller -- bara pang på! Påminner lite om det irländska bullrande och maximalistiska sättet att berätta en god, om än inte alls sann, historia.

G

Gunnar Bernler

2013-10-30

En lättviktig men mycket charmig Vargas Llosa

Tobbe Fransson

2013-07-25

Underbart att läsa en bok som är underhållande och inte det minsta politiskt korrekt. Dels bygger det på författarens ungdomstid och hans förälskelse i en 10 år äldre frånskild Bolivianska, dels innehåller den paralellnoveller av en radioteaterförfattare som helt saknar hämningar. Folk vill ha färgstarka karaktärer. Bort med medelmåttorna, fram med de fina förmögna , kriminella, bögar, negrer, mulatter, hallickar etc. I varje kapitel får Argentina sig dessutom en rejäl gliring. Som sagt inte PK men han är ju ändå Nobelpristagare och Spansk Markis.

H

Hanna Wilhelmi

2013-07-10

Mycket underhållande och spännande upplägg.

Kristina Simar

2013-07-05

Från början hade jag lite svårt att komma in i handlingen på grund av Llosas ovanligt långa meningar och många kommateringar, men det gick snart över och jag tyckte romanen var lättläst för att vara en Nobelpristagare. Handlingen var givande och dialogerna var rappa och gav mycket till själva berättelsen. Även gestaltningen av karaktärer och miljöer var mycket bra. Detta var även den första bok jag läst av Mario Vargas Llosa.

Matida Johansson

2013-04-15

Underbar. Njöt på varje sida.

Kenneth Olausson

2011-10-21

Kärlekens och passionens olika skepnader ställs fram inför våra uppspärrade, förvånade ögon. Och visst småler vi lite? Åtminstone jag, om än understundom med en sorgens tår i ena ögonvrån. (Dessutom lär jag mig vad "svensk romans" är för något. Värdefull kunskap).

Emma Hortlund

2011-04-09

Till att börja med tyckte jag att boken var ganska bra, men ungefär halvvägs har jag lessnat lite och tycker att den börjar kännas väldigt lång.

Vartannat kapitel handlar om Marios jobb på en radiostation och hans romans med tant Julia, vartannat kapitel är historier från radioteatrar som är mycket populära i Lima, men som blir rörigare och rörigare.

Att Julia är en tant trots att hon bara är 32 år beror mest på att det inte finns någon lämpligt ord typ "aunt" på svenska.

På något sätt känner jag att sista kapitlet i boken inte behövdes.

Torbjörn Nilsson

2011-02-28

Väldigt bra och bitvis riktigt rolig bok, inte den mest lättillgängliga kanske, men den är värd mödan och tiden.

Janita sundblad

2011-01-29

En underhållande bok med många roliga karaktärer och invecklade historier , fick mig ett gott skratt på fler än ett ställe

Gunvi Lundqvist

2011-01-25

Ingen lättläst bok för den som gillar dialoger och ett högt tempo. Här beskrivs utförligt en liten episod på en hel sida ibland. Vackert så.
Det som blir intressant är ifall boken är en liten biografi över författarens liv och drömmar då han var sjutton år.

Lena Floser

2011-01-18

Rolig

Katarina Danielson

2011-01-09

De allt konstigare radioföljetongerna och dess lyssnare var helt suveränt beskrivna. En Nobelpristagare väl värd att läsa.

Merja A

2010-12-19

Efter det här måste jag läsa fler böcker av Vargas Llosa. Han beskriver människor och händelser på ett fantasieggande sätt.

Josefine Lind

2010-11-23

minns att jag läste den här som en del i serien pocketböcker jag fick från skolan. Minns den som väldigt speciell och rolig på sina ställen,

Johan Alinder

2010-11-16

Fantastisk språkbehandling. Vimlande, mustiga miljöer i "teateravsnitten". Jag har svårt bli engagerad i det självbiografiska materialet.

L

Lena Persson

2010-10-24

Förstår nu varför han fick nobelpriset. Den har allt. Språket, historien, känslan.