Marjorie r i niorsldern och tycker att hennes familj r vrldens roligaste. Men en dag i maj frsvinner hennes storasyster Miriam, och allting frndras. Frldrarna deltar alltmer intensivt i skandet, och under tiden fr Marjorie bo hos sin faster Ilse i hennes stora hus vid havet. Ilse berttar historier fr henne. Sanna historier om Marjories pappa som tidigt blev faderls och som var rdd fr allting. Phittade historier om en drottning som slutade tala, och hur hennes tystnad slet snder kungariket. Men hur sanna r egentligen de sanna historierna ? och hur phittade de phittade? Med stor inlevelsefrmga fljer Bengt Ohlsson vad som hnder inom Marjorie och alla frgor som hon stller sig. r systern borta fr alltid? Finns det en sorg som inte gr att bra? Och hur rolig r hennes familj? Med Ilses hjlp kan hon s smningom vnda tillbaka till...
2014-01-04
Vlskriven som vanligt nr det gller Bengt Ohlsson, men de inre dialogerna blev fr mycket fr mig till slut. Skummade slutet - olikt mig, ville bara se hur det skulle g.
Det r ngot mrkligt med den hr boken, den lmnar mig helt oberrd. Nr jag lste den kunde jag inte riktigt komma p vad den handlade om, och nr jag har lst klart kommer jag knappt ihg den trots att jag nyss lste ut den.
Situationen i boken r i alla fall den att Marjories storasyster Miriam har frsvunnit och drfr fr Marjorie bo hos sin faster Ilse ett tag medan hennes frldrar letar efter Miriam. Ilse berttar ofullstndiga sagor och historier fr Marjorie och Marjorie berttar historier fr Ilse fr att f henne att skratta, men som inte alls r roliga.
Till en brjan tycker jag att boken verkar ganska lovande, men sen blir det lite fr mycket sagor och promenader och tankar fr mig, och lite fr lite handling.
Jag vet inte om jag tyckte att den hr boken var bra eller dlig. Just nu tycker jag ingenting om den. Kanske r det den typ av bok som vxer ju lngre tiden gr efter att man lste den, att man tnker p den och den fr landa lite, eller s r det den typ av bok som jag aldrig kommer att tnka p igen och glmma bort att jag ens lste.
2012-07-17
En finstmd berttelse om en ung flickas ensamhet och tankar efter det att hennes storasyster frsvunnit. BO r en duktig berttare som hr p ett bra och trovrdigt stt trnger in i en niorig flickas tankar. Han beskriver hennes funderingar och minnen till sin syster, sin familj och till fastern dr hon tillflligt vistas en tid. "Syster" nr inte alls upp till "Gregorius" kaliber men r vl lsvrd. En stark 3:a
Det finns de bcker som kan bygga upp frvntningar hga som skyskrapor och ha ett abrupt slut som man gr och funderar p i flera veckor efter att ha lst ut boken. Syster r inte en sdan bok. Boken handlar om den unga flickan Marjorie vars syster frsvinner sprlst och jag knde mig tvungen till att lsa ut den d jag knde igen mig i baksidetexten. Men nr jag brjade lsa s tappade den allt. Jag gillar inte hur frfattaren har mlat ut den yngre systern och jag finner det inte trovrdigt fr fem re. Jag gillar inte den spnning han bygger upp fr att sedan inte ge det ett vrdigt slut. Det enda jag gillar med denna bok r de sm minnesberttelserna som Marjorie och Faster Ilse berttar emellant d dessa r mycket fngande och trots att de r s enkelt beskrivna s kan jag se allt framfr mig. Jag hade hellre lst en bok med enbart detta n allt det andra om frsvinnandet. Jag har frvisso bara lst denna bok av Bengt Ohlsson men nu r jag avskrckt till att lsa ngot mer av honom verhuvudtaget.
Nej men snt gillar jag ju inte... r s innerligt trtt p icke-slut - eller r det inte icke-slut? r det jag som r trg o inte fattar? oavsett s hade jag strre frvntningar n s hr... den byggde upp o byggde upp o jag klurade o klurade o kollegor sa att de gillade boken o att slutet var bra o ovntat... hmmm...
2010-07-14
Va?? Hade vntat mig mer. Lsvrd, men skapar alltfr mnga frgor. Det r vl det som r meningen kanske.
2010-01-16
Jag r inte ensam om att se fram emot Benkes sida i PStan varannan fredag. Hans krnikor skapsinta och underhllande - har med tiden kommit att bli som en morgonfika med en god fredagsvn. Med hans romanfrmga har jag hittills dock varit mindre bekant. Jag tror att hans samtliga bcker str drhemma i hyllan, men endast Gregorius har jag hunnit lsa. Och ven om hans styrka som frfattare var uppenbar ocks i den boken, s kunde jag inte lta bli att lsa den som en Sderbergare, eller i alla fall som en historia inom ramarna hos ngon annans verk. Det var med andra ord p tiden att ta till mig ngot av hans, i dess eget ljus. Tur var vl det, och egen r det minsta jag kan sga om Syster. Egen och sjlvklar. Egen, men inte ofrstelig. Egen i sin mystik - effektiv i sin trffskerhet.
Marjories familj r vrldens bsta. Vrldens bsta och roligaste familj. Men nr Marjories ldre syster Miriam av ofrklarlig anledning frsvinner, stts lillasysterns stolthet och tro p familjen p spel. Vad r det egentligen som gr den s oersttlig och overvinnlig? r skalet till deras krna kanske inte s hrt som hon alltid trott?
Nr Marjories frldrar ska ge sig ut fr att ska efter storasystern fr Marjorie under en tid bo hos sin faster Ilse. Hos Ilse luktar det hav. Hos Ilse gr Marjorie runt i rum fulla av fotografier av barn som r hennes kusiner. Hon minns dem knappt. Barn som r vuxna nu och flyttat till stora stder och kanske bildat egna familjer. Den inledande tystnaden vergr snart i vnskap och fasterns berttelser fr upp Marjories gon fr att det i andra familjer ocks finns andra kvaliter och andra sagor. Den om den tigande drottningen och den tysta tiden. Eller om vad som egentligen finns p kullen bortom stranden.
Marjorie ger oss de dagliga humrsvngningarna hos ett barn, den terkommande sinnesfrvirringen hos en ung tonring, ett livets delirium fr vem som helst. Hon stter ord p svrigheten i att ta stllning till saknad, slktskap, vnskaplig vrdering och den frvntat villkorslsa krleken till frldrar och syskon. Marjorie leker med tanken att med alla vrldens pengar borde man vl nd kunna teruppliva de dda eller tminstone uppfinna lindring till smrtan. Med Ilses hjlp vxer hennes frstelse fr att sorger i lngden inte gr att bemstra genom tystnad. Eller? Finns en punkt dr fantasi mste mta sanning? Det r den balansen jag frsker hitta och i detta skande hittar jag in i romanen.
Jag mste lsa mer av Ohlsson fr att kommentera hans stil, men sett till Gregorius och Syster r det befriande att se hur han med lsa tmmar gestaltar personer av s skilda slag. Frn avskyvrd sekelskiftsprst till en existentiellt vilsen tolvring, och det med trovrdigheten i behll. Ofta ser vi fyrtiofemriga mn skriva om andra fyrtiofemriga mn, grna ocks de frfattare till professionen. Det mste inte vara dligt, absolut inte, men just i detta fall r dess motsats en konst vrd att beskdas. Det r en viktig del av frfattarskapet klivet bort frn sig sjlv och in i andras klder.
Huvudpersonen Marjorie, en ovanligt mogen och djupsinnig flicka i 11 rs lder r iaktagaren i berttelsen.
Hennes trygga familj blir hotad den dagen storasystern frsvinner sprlst.
Under skandets gng bor Marjorie hos sin faster.
Det r dr mystiska saker hnder inte minst i faster Ilses berttelser.
Bengt Olsson anvnder ett vldigt vackert sprk
och har en otrolig inlevelsefrmga.