Hemmafrun Yvonne Tengbom försvinner spårlöst från sitt hem i Höllviken. Reub Thelander, ny på sin post som kriminalchef, tar sig an fallet tillsammans med höggravida kollegan Estrid Berg. De hittar snart tecken på att allt inte är som det ska: Yvonne tycks inte ha levt det stillsamma familjeliv som alla runt henne trott. Den kontroversiella författaren Alex Carsén befinner sig i Stockholm när hon läser om försvinnandet. Trots att fallet inte verkar ha någon koppling till tematiken i hennes böcker, som gör henne till en ständig måltavla för hot och hat, kan hon inte släppa det. I Linda Ståhls deckardebut finns ett dynamiskt persongalleri, ett oemotståndligt driv och ett psykologiskt djup. Syndaren ska vakna är första delen i en deckarserie om den normbrytande kriminalchefen Reub Thelander och kollegorna vid Vellingepolisen. "En rafflande och uppseendeväckande debut. Syndaren ska vakna...
En ovanlig bok som fångar mitt intresse direkt. Först var det jobbigt med huvudpersonen Reub som vägrar att ruta in sig i systemet, men allteftersom boken fortskred så var det uppfriskande och intressant. Jag gillar också upplägget med hur man lär känna den försvunna Yvonne genom utredningen, inte ens hennes man visste vem hon var. Man kastas mellan olika teorier om vad som kan ha hänt henne under tiden man läser. Parallellhandlingen med en författare som skriver under pseudonym är också intressant. Man förstår vilket begränsat liv hon måste leva för att kunna fortsätta skriva.
Boken känns som en frisk fläkt ibland alla dussindeckare jag läst genom tiderna!
Betyg: 4 av 5 - 📚 - Kriminalromanen Syndaren ska vakna är en debutbok av författaren Linda Ståhl. Och en mycket bra debut, tycker jag. Det är lite ovanliga poliser/huvudpersoner/karaktärer i boken, vilket jag tyckte var riktigt roligt och intressant. Och ämnet/fallet i boken, var också väldigt aktuellt och givande. Jag kan verkligen rekommendera boken, och jag ser mycket fram emot att följa poliserna Reub, Estrid, och dom övriga kollegerna.
2021-05-31
En ovanligt stark deckardebut som ger mersmak! Normbrytande och originell med ett högt tempo och ett fantastiskt språk!