Swede

Wolff, Pauline

| 2009

Flag from sv

21


Pauline Wolff väckte stor uppmärksamhet och beundran med sin debutroman Bilder av Malin, en poetisk och detaljskarp skildring av en flickas väg mot vuxenlivet. När hon så gav ut sin andra roman, Vi är Luftens Drottning, blev en del läsare häpna, och kanske besvikna; här fick samtidsberättelsen vika för en mörkt skimrande saga, om ett mytiskt tidlöst skepp. Andra häpnade inför berättelsens ovanliga kraft och förtrollning ? Maria Schottenius som recenserade boken i DN skrev bl.a. att Wolff ?skapat ett handsytt språk? åt sin historia, och att hennes roman ?lever i ett hav av stora berättelser, men liknar ingenting annat. Den har uppfunnit sig själv.?  Något liknande skulle kunna sägas om Pauline Wolffs nya roman, för vem väntar sig en västernberättelse av en svensk kvinnlig författare ? år 2009? En västern vi aldrig läst eller sett förut, med tre religiösa, skönsjungande...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lotta Berling

2010-04-29

Betyg

Det tog lång tid innan jag kom in i boken ordentligt, ungefär 100 sidor (av totalt drygt 250). Prisjägaren Swede, hans medhjälpare, hans syster och de tre ganska kusliga systrarna Steen och dessa karaktärers förehavanden i det sena 1800-talets nybyggar-Amerika lyckades inte intressera och engagera mig i någon större utsträckning. Men utan att jag märkte det förändrades detta och läsningen tog fart - jag ville veta vad som skulle hända. Det är onekligen bra skrivet och klart läsvärt. 3,7 får det bli.
Jag tycker att det är intressant att Pauline Wolff hittills har skrivit tre så sinsemellan olika böcker. Min favorit är fortfarande Vi är luftens drottning, hennes andra roman. Jag undrar vad hon hittar på nästa gång - hon kommer att ha mig som läsare då också.