Svitjods undergång och Sveriges födelse

Svitjods undergång och Sveriges födelse ger oss en ny syn på Sveriges och Stockholms tillkomst ? men också paralleller till vår egen tid. Riksbildningens slutskede på 1200-talet förde med sig frågor som liknar dagens: skulle man ge upp en del av självbestämmandet för att ingå i en större kontinental gemenskap? Då handlade det om den katolska kyrkan, idag är det EU. Klivet över de 800 åren är kortare än man tror.Är Sverige verkligen en fortsättning på det gamla Sveaväldet, eller i själva verket ett helt annat projekt, på påvekyrkans villkor? Vilka var de mystiska upprorsmän som kallades för ?folkungarna? och som Birger Jarl och hans son Magnus Ladulås var tvungna att besegra innan ?det moderna? Sverige kunde börja byggas? Samtidigt som de krossades drogs riktlinjerna för det nya landet upp: Stockholm grundades, adeln skapades, stat och lagar kom till. Och det gamla...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

M

Micael Forsberg

2010-11-25

Betyg

en av de få böcker jag inte pallade läsa igenom, men gillade själva idén och frågeställningen. Men det kändes som fokuset hamnade på sån detaljnivå att man tappade det övergripande perspektivet. Kommer nog ge mig på den nån gång i framtiden igen.

Göran Tyrén

2010-03-02

Betyg

Klart läsvärd och intressant. Problemet med boken är dock att bröderna Lindström blir tvugna att snabbspola genom Svitjods historia på ett sådant sätt att all Karl, Knut och Erik blir lite ihopblandade. Fullt förståeligt då boken inte är menad att vara ett roman-epos, men det blir svårt att hänga med i vem som var släkt med vem och som gjorde vad.