Ljudbok

Svinhugg

Cederwall, Marianne

| 2009

Flag from sv

450


Två kvinnor sitter i ett gammalt kapell på Gotland och firar med champagne och snittar. Det är den jordnära Mirjam, läkaren som nyligen återvänt till sin hemö efter många års frånvaro, och hennes väninna och raka motsats, Hervor. De säger sig fira namnsdagar, men det är inte hela sanningen...Ivrigt påhejad av Hervor har Mirjam använt sig av tankens kraft och lite annan kvinnlig list för att försöka hämnas på de män som en gång gjorde henne mycket illa och bidrog till att hennes dotter vände sig ifrån henne. Det blir en dramatisk sommar i den lilla gotländska byn Kajpe Kviar när tre män dör med bara några veckors mellanrum."Svinhugg" är en varm och rolig berättelse om vänskap, hämnd och uppgörelse som går rätt in i hjärtat.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Monika W

2022-02-02

Betyg

Svinhugg är en bok som har stått i min hylla i nästan tio år (det saknas ungefär tre månader). Jag har länge varit nyfiken på Marianne Cedervalls böcker, men detta är den enda jag faktiskt har köpt. Det som lockar är, naturligtvis, miljön. Gotland är ju ett favoritställe. Och genren feelgood-deckare, som denna verkar kallas av många, låter ju som att den skulle kunna passa mig. I år fick den vara med i Boktolvan.

Vilken genre det här är går jag bet på. Det är helt klart ingen deckare och det vete fåglarna om jag skulle kalla det för feelgood. Den genre jag tycker kommer närmast är buskis. Eller eventuellt skröna. För mig påminner den väldigt mycket om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Där dör också folk till höger och vänster, på ett "roligt" sätt. Jag tyckte inte det var kul där heller. Det kan vara så att jag rent generellt har väldigt svårt för, så kallade, humor-mord.

Svinhugg är lättsam, lättläst och lite lagom underhållande. Det är lite klyschigt och boken är full av stereotyper, eller kanske snarare karikatyrer. Om jag kommer att läsa fler böcker i serien? Det vet jag faktiskt inte. Kanske. Kanske inte.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2022/02/svinhugg-av-marianne-cedervall.html

M

Mats Sigfridsson

2018-08-19

Betyg

Cedervall kommer jag aldrig att lyssna på eller läsa mer. Det är bara larvigt, ytligt och banalt. En så förutsägbar berättelse som känns så krystad. Någon tycker att det ska vara roligt! Är det att en kvinna svär då? Jag kan bara konstatera att detta inte är min typ av litteratur. Möjligen en stark 1:a.

B

Birgitta Olofsson

2018-01-22

Betyg

Jag kan rekommendera dig att läsa Marianne Cerderwalls böcker om Mirjam och Hervor. Ett gott skratta det kan jag lova dig att du får, Hervor!

Blommiga Barbro

2016-08-18

Betyg

Tredje gången jag lyssnar på den här underbara boken med de lika underbara berättarrösterna. Stark 5:a! Kan varmt rekommenderas!

Pernilla Nilsson

2016-04-04

Betyg

Tveksam om vad jag egentligen tycker.. Skönlitterär krim? Eller vad kallar man genren? Den passade mig inte just nu, men en svag trea är den nog värd. Får se om jag testar fler av hennes böcker framöver.

L

Lotta Strandberg

2015-10-13

Betyg

Förutsägbar och krystad. Inte alls min stil. Förstår inte vitsen med historien..

Solveig Andersson

2015-09-10

Betyg

Jag är inte mycket för talböcker, men här gör verkligen de kvinnliga inläsarna ett oemotståndligt jobb och räddar en något fjantig historia från att falla samman.

Blommiga Barbro

2015-08-16

Betyg

Lyssnade nyligen om den här. En fullkomligt underbar bok, med fantastiska uppläsare! Har ni inte redan blivit bekanta med Mirjam & Hervor så tycker jag absolut att ni ska till att bli det. Mycket stark 5:a! Kan varmt rekommenderas

L

Lilian Lidforss

2015-06-23

Betyg

Underbara inläsare och underbara karaktärer!/Lilian

Maria Olofsson

2014-01-21

Betyg

Bra läsning! Ett slut som kräver en fortsättning...

Blommiga Barbro

2013-06-05

Betyg

Underbar! Den första boken om Mirjam & Hervor. En bok om äkta vänskap som värmer hjärtat. Lyssnade på ljudboken och fick mig verkligen många hjärtliga skratt tack vare de underbara uppläsarna: Susanne Alfvengren och Gun Olofsson. Ett stort tack, Marianne, Susanne & Gun för en underbar bok!

Elin Folkesson

2013-03-14

Betyg

Stillsam men underhållande historia om tankens kraft, övernaturliga förmågor, vänskap och hämnd. Uppläsarrösterna bidrar till det höga betyget och får mig att vilja åka till Gotland.

C

Cecilia Hartmann

2012-11-11

Betyg

Underbar härligt varm humor, om vänskap och livet

Betyg

Kul och annorlunda.Den andra "Svartvintern" är också bra. Den tredje "Spinnsidan" hade man inte behövt läsa dock.

Y

Ylva Öjes

2012-08-21

Betyg

Den är för långsam...personerna känns ytliga, synd för upplägget är ganska spännande....

M

Marianne Eduards

2012-08-18

Betyg

Lite långtråkig. Fick ingen riktig känsla för personerna. Dessutom inget riktigt flyt u texten. Blev dock nyfiken på utvecklingen och läste klart, men blev lite besviken.

Karin .

2012-07-18

Betyg

En riktig sommarbok, som en sammanslagning av noveller ur gamla veckotidningar på sommardasset :) Alltför många schablonbilder och fördomsfulla beskrivningar för att få ett högre betyg, men ett plus för slutet som jag inte alls förutsåg! Ska läsa resten av serien också.

Helena Rasmusson

2012-07-18

Betyg

Annorlunda bok med mysiga karaktärer! Fyndig berättelse om starka kvinnor! Lite minus för slutet, eller?? Jag kan inte riktigt bestämma mig om vad jag tyckte...Definitivt läsvärd! Tänker läsa de andra i serien!

Monika Häägg

2012-06-09

Betyg

Härlig och trevlig bok med snudd av kriminalhistoria.

Ann-Lis Engbom

2012-02-11

Betyg

Jag fick boktipset genom FB och tycker att boken var litet småtrevlig utan att stanna så länge som eftervärme.

Wenche Sjöberg

2011-10-03

Betyg

Underbar bok med underbara personer. =)

Nettan Holmér

2011-07-31

Betyg

Jag är barnsligt förtjust i boken. Jag gillar karaktärerna och jag gillar platsen de är på. Det är en väldigt lättläst bok med ett enkelt språk som får mig att må bra. Jag skrattar mycket!!!

Nettan Holmér

2011-07-31

Betyg

Jag är barnsligt förtjust i boken. Jag gillar karaktärerna och jag gillar platsen de är på. Det är en väldigt lättläst bok med ett enkelt språk som får mig att må bra. Jag skrattar mycket!!!

S

Sofie Petersson

2011-06-22

Betyg

Mysputtrig feelgood-roman. Karaktären Hervor lyfter historien. Svär som en bortsbindare och kläcker ständigt ur sig härliga oneliners.

Ewa Hammarstedt

2010-12-31

Betyg

Udda karraktärer i udda miljö med flera roliga knorrar. Mycket läsvärd, ger flera fniss och skratt.

Betyg

Mysig,rolig och únderhållande

marre marre

2010-11-02

Betyg

Mariannes debutbok imponerar inte.

Visserligen har hon hittat på en smått fyndig historia. En annorlunda deckare, om man kan kalla det deckare.

Men det räcker inte på långa vägar.

Storyn och karaktärerna är torftiga och intetsägande. Jag får verkligen ingen känsla av någon av dem. Jag tycker inte ens synd om huvudpersonen, Mirjam som blev utsatt för svek av de killar hon nu önskar livet ur.

Boken är full av Klichéer och näst intill buskishumor som jag tröttnar på ganska snabbt.

Naturskildringarna är dock vackra tycker jag som själv är från Gotland

Pia Stendahl

2010-10-29

Betyg

Bokens titel har sin grund i uttrycket ”Svinhugg går igen”. ”Svinhugg går igen” betyder ”En elakhet som slår tillbaka på utövaren” vilket passar rätt bra in på historien. Uttryck har sin ursprung i kortspelet Kille.

Jag tycker att det är en charmig bok. Att leka med tanken på att hämnas en offerätt kan vara roande . Karaktärerna är charmiga och det är en rolig kontrast mellan karaktärerna. Jag gillar både Mirjam och Hervor även om kontrasten kännas lite stereotyp.

Historien är lite seg och jag kan tycka att den är lite fånig men den väcker ändå min nyfikenhet. Jag vill veta hur det går för Mirjam och Hervor. Det är en underhållande och trivsam bok vilket är precis det man vill ha ibland.

Läs gärna fler ljudboksrecensioner på www.bokbrus.se.
/Pia

Therese G

2010-06-10

Betyg

Något så ovanligt som en riktigt mysig deckare med humor. Den gotländska miljön gör inte boken sämre...

Elisabeth E

2010-04-29

Betyg

En bra debutbok :)

Bok_maja _

2010-04-05

Betyg

En otroligt rolig bok som jag hade mycket svårt att lägga ifrån mig, kanske för kopplingen mellan övre norrland och Gotland. En bok för alla norrlänningar som älskar Gotland. Slutet på historien håller inte samma klass som historien i övrigt.

T

Tina Svensson

2010-03-24

Betyg

Vilken fantastisk historia! Svinhugg är ren läsglödje från början till slut och är skriven med ett härligt språk som gör att man bara flyter igenom boken. Dialogerna mellan Mirjam och byborna är på gotländsk dialekt, vilket ger en charmig känsla och det känns som att man är på plats. Rekommenderas varmt!
För fler recensioner av böcker som jag läser, se min blogg
http://recensenten.bloggproffs.se

Britt-Marie Kullin

2010-02-17

Betyg

En väldigt annorlunda kriminalroman, med mycket humor och värme i. Mer egentligen som en roman med lite död i, än som en kriminalroman. Gillade den verkligen, och ser fram emot uppföljaren.

M

Maiken Karlsson

2010-01-02

Betyg

En bok som verkligen passar som ljudbok! En bra bok först och främst, ett nytt grepp i en deckare, och dessutom en fantastisk uppläsning av en gotländska och en norrländska - liksom huvudpersonerna. Ser fram mot nästa bok som kommer snart!

marre marre

2009-10-21

Betyg

Mariannes debutbok imponerar inte.

Visserligen har hon hittat på en smått fyndig historia. En annorlunda deckare, om man kan kalla det deckare.

Men det räcker inte på långa vägar.

Storyn och karaktärerna är torftiga och intetsägande. Jag får verkligen ingen känsla av någon av dem. Jag tycker inte ens synd om huvudpersonen, Mirjams som blev utsatt för svek av de killar hon nu önskar livet ur.

Boken är full av Klichéer som jag tröttnar på ganska snabbt.

Naturskildringarna är dock vackra.

Kristine Hedén

2009-07-17

Betyg

Den var lite gemytlig och annorlunda. Bra att lyssna på, trots två uppläsare varav en gotländska.

Lotta Grafström

2009-07-05

Betyg

Fantastisk bok Rolig annorlunda deckare önskar att jag hade lite av sådana krafter,

P

Petra Johansen

2009-07-05

Betyg

En annorlunda, blodlös och kul deckare. Det är härligt att hitta en sådan här bok för den blir inte "en i mängden" utan sticker ut, på ett positivt sätt.