Vinnare av Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2006! Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag. Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna. De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande...
2023-12-19
En fantastiskt stark bok som jag lika starkt rekommenderar alla att läsa! Det är ett tag sedan jag läste denna, men den är en favorit fortfarande. Läs!!!
Jag tycker om att den utspelar sig i Ystad, och jag tycker om den halva sida som handlar om när Leena och Åse blir vänner trots att dom inte talar samma språk, men resten är bara skittråkig misäronani, där man inte ens får veta vad som händer för att man hoppar så kraftigt mellan ett kapitel till nästa. Det var säkert skitjobbigt att leva i ett sånt här hushåll, men det gör inte att jag vill läsa om det. Sista tredje-fjärdedelen av boken så förändras också språket och berättarstilen och blir enormt pladdrig, stressad och ytlig. Nej tack.
2022-09-22
Det tog lång tid innan jag uppskattade denna bok. Jag vet inte riktigt vad det berodde på, men det kan ha att göra med att jag upplevde att språket blev lättare att ta till mig ju längre jag kom i berättelsen. Alakoski använder ett naturligt och extremt inlevelsefullt språk. Det är en hemsk berättelse och genom att läsa denna bok kände jag att jag blev mer medveten om sådant i det svenska samhället som jag har haft dålig koll på. Jag tycker synd om barnen och min känsla är att de aldrig kommer att lyckas ta sig ur den dåliga cirkeln av beroende. Föräldrarna fortsätter att dricka med enstaka små pauser och barnen får lida. Boken lyfter hur viktiga samhälleliga insatser kan vara, men även hur viktigt det är att de är regelbundna. Alakoski gör detta skönlitterärt vilket jag tror kan göra att en lever sig in i det mer som i sin tur kan skapa en tydligare förståelse. Trots början som hade svårt att riktigt nå in i mig gjorde slutet det motsatta.
2016-04-24
Äntligen blev det av att läsa Alakoski. Väldigt bra, väldigt gripande. Väl värd allt beröm.
2013-11-26
spännande bra språk För många svordomar ---men de hörde å andra sidan till personernas språk.
2013-09-23
Gripande och vackert skriven bok om en fattig uppväxt i Skåne. Man fick verkligen en känsla för hur Leena kände och tänkte, jag tycker att den var väldigt bra och välskriven!
2013-03-04
Eftersom jag just nu har snöat in på uppväxtskildringar så var ju denna ett måste att läsa! Mycket bra, kryper in under huden på en med sin smuts och fylla, men samtidigt glimtar av värme!
2012-10-28
Fantastisk skildring av att växa upp med alkoholiserade föräldrar, ur barnets perspektiv. Hela tiden trovärdigt och starkt!
En mycket lättläst bok som man lätt kan sträckläsa. Många människor gör att den känns lite rörig ibland, men på det stora hela går det bra. En annorlunda och ibland lite rolig bok, speciellt de meningar som Leenas pappa säger. De är nämligen skrivna på finlands-svenska vilket gör att man måste läsa dem med sånt uttal. Väl värd att läsa.
2012-02-18
EN tragisk bok, man blir illa berörd över hur barn är utsatta med att leva med en familj med missbruk. Värd att läsa
2011-10-21
Underbar värme trots elände utan dess like. Barn som tvingas bli vuxna i förtid. Fantastisk läsning.
Gripande och intressant tidsdokument och även en skildring av hur hårt livet kan vara när hemmet inte är den trygga tillvaron i uppväxten. Denna bok har blivit film med Noomi Rapace i huvudrollen. Delvis sägs det att Susanna Alkoski berättar lite från sitt eget liv i Ystad som nyinflyttad finlandssvensk i ett lite höghusgetto. Med värme och svärta rycks man med.
2011-05-16
Mycket lättläst, går hela tiden framåt. Påminner mig lite om Jonas Gardells böcker, men med lite mindre djup. Tyckte om boken.
2010-12-15
Längtar efter att se filmversionen! Fångade mig inte riktigt som bok, men har hört att filmen är bättre.
Mestadels eländigt och stundtals fint, men berättandet och språket misslyckas många gånger med att engagera och nå fram, säkert distanserat med avsikt. Men det barnsliga tar nästan överhand, och berättelsen känns liksom inte mogen, inte som en helhet. Jag vill tycka om det här, men jag saknar en väsentlig känsla, en puls i berättandet.
Avslutade boken nyss och har svårt att släppa den från tankarna. Läste den på finska när den var nyutgiven. Nu när jag läste den på Alakoskis författarspråk reagerade jag på "finskan" i boken. Men den felaktiga stavningen ska väl visa på hur Leenas (berättar jaget) finska språk blev utan modersmålsundervisning och bristande stöd hemifrån.
Alakoski skildrar gripande och kärleksfullt Leenas kaotiska uppväxt med två periodare till föräldrar.