Svinalängorna

Alakoski, Susanna

| 2006

Vinnare av Augustpriset för Årets svenska skönlitterära bok 2006! Leena har två bästa vänner. Åse är nästan den enda hon känner som inte har en pappa som super, men hennes mamma brukar bli full så det jämnar ut sig. Riittas pappa är full nästan varje dag. Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna. De brandgula trevåningshusen blir en samlande plats för Susanna Alakoskis roman om Leena, som klarögt och fartfyllt berättar om sig själv, sina föräldrar och grannar och alla de dråpliga och drastiska händelser som utspelar sig runt henne. Men skrattet fastnar i halsen när denna barndomsskildrings verkliga karaktär börjar skönjas. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande...

P

Pernilla Hansson

2023-12-19

En fantastiskt stark bok som jag lika starkt rekommenderar alla att läsa! Det är ett tag sedan jag läste denna, men den är en favorit fortfarande. Läs!!!

Nenne No

2023-08-25

Jag tycker om att den utspelar sig i Ystad, och jag tycker om den halva sida som handlar om när Leena och Åse blir vänner trots att dom inte talar samma språk, men resten är bara skittråkig misäronani, där man inte ens får veta vad som händer för att man hoppar så kraftigt mellan ett kapitel till nästa. Det var säkert skitjobbigt att leva i ett sånt här hushåll, men det gör inte att jag vill läsa om det. Sista tredje-fjärdedelen av boken så förändras också språket och berättarstilen och blir enormt pladdrig, stressad och ytlig. Nej tack.

I

Ingrid

2022-10-29

Riktigt bra

R

Rebecka Nyman

2022-09-22

Det tog lång tid innan jag uppskattade denna bok. Jag vet inte riktigt vad det berodde på, men det kan ha att göra med att jag upplevde att språket blev lättare att ta till mig ju längre jag kom i berättelsen. Alakoski använder ett naturligt och extremt inlevelsefullt språk. Det är en hemsk berättelse och genom att läsa denna bok kände jag att jag blev mer medveten om sådant i det svenska samhället som jag har haft dålig koll på. Jag tycker synd om barnen och min känsla är att de aldrig kommer att lyckas ta sig ur den dåliga cirkeln av beroende. Föräldrarna fortsätter att dricka med enstaka små pauser och barnen får lida. Boken lyfter hur viktiga samhälleliga insatser kan vara, men även hur viktigt det är att de är regelbundna. Alakoski gör detta skönlitterärt vilket jag tror kan göra att en lever sig in i det mer som i sin tur kan skapa en tydligare förståelse. Trots början som hade svårt att riktigt nå in i mig gjorde slutet det motsatta.

Sofia

2022-02-16

Bedrövande. Spännande grepp, som en tidslinje där det mindre barnet beskriver en någorlunda glad barndom, men den förpubertala/tonåringen kan förstå hur dysfunktionellt det är.

T

Therese Dahlberg

2017-02-12

U

Ulrika Håkansson

2016-04-24

Äntligen blev det av att läsa Alakoski. Väldigt bra, väldigt gripande. Väl värd allt beröm.

Lars Willfors

2015-09-18

Rå socialrealism och poetiskt ursinne i pageturner-allians.

Jesper Svensson

2015-02-07

Mycket läsvärt.

Ella Johansson

2014-03-08

Otäck. Allt kändes i magen, nästan lite för mycket. Jag var ledsen när jag läst klart.

Mary Göransson

2014-02-28

Mycket intressant både som film och bok

Lollo Löfmark

2013-12-29

känslor; sorg, vrede, skratt och ömhet

Lena Cronström

2013-11-26

spännande bra språk För många svordomar ---men de hörde å andra sidan till personernas språk.

Sara Frimodig

2013-09-23

Gripande och vackert skriven bok om en fattig uppväxt i Skåne. Man fick verkligen en känsla för hur Leena kände och tänkte, jag tycker att den var väldigt bra och välskriven!

Cindy Kempe

2013-09-06

Riktigt bra skildring av hur det kan vara att växa upp med alkoholiserade föräldrar och i ett utsatt område. Klassfrågor och även en titt några år tillbaka i Sverige, Ystad. Den berörde mig väldigt mycket.

Gillade filmen mer

T

Tove Ströberg

2013-03-04

Bra socialrealism.

Jennie Arwin

2013-03-04

Eftersom jag just nu har snöat in på uppväxtskildringar så var ju denna ett måste att läsa! Mycket bra, kryper in under huden på en med sin smuts och fylla, men samtidigt glimtar av värme!

R

Rune Linder

2013-01-15

Bra bok som ska läsas och inte ses på film !

A

Anna-Lena Bergman

2012-10-28

Fantastisk skildring av att växa upp med alkoholiserade föräldrar, ur barnets perspektiv. Hela tiden trovärdigt och starkt!

K

Klara Wetterlund

2012-10-25

En sak är säker, boken är JÄTTE mycket bättre än filmen!

Moa Djurfors

2012-09-08

mycket bättre än filmen! Hade denna som kurslitteratur, och det är nog den enda kurslitteratur jag någonsin sträckläst!

Sara Wall

2012-07-17

Lika kladdigt närgången som "Håpas du trifs bra i fengelset" men en aning behagligare att sträcka igenom.

D

D T

2012-06-17

Mycket bra!

Viveca Sten

2012-05-21

Jag var inte så förtjust i Svinalängorna alla dess litterära förtjänster till trots.

Elias Chougui

2012-04-29

Oerhört gripande! Men man mår lite dåligt av att läsa det på grund av allt elände...

Boktanten

2012-02-26

En mycket lättläst bok som man lätt kan sträckläsa. Många människor gör att den känns lite rörig ibland, men på det stora hela går det bra. En annorlunda och ibland lite rolig bok, speciellt de meningar som Leenas pappa säger. De är nämligen skrivna på finlands-svenska vilket gör att man måste läsa dem med sånt uttal. Väl värd att läsa.

SivLouise Orädd

2012-02-18

EN tragisk bok, man blir illa berörd över hur barn är utsatta med att leva med en familj med missbruk. Värd att läsa

Kenneth Olausson

2011-12-14

Om ett barn, som med sin genomskådande blick och mot allt förnuft, älskar sina missbrukande föräldrar och som kanske kan komma klara sig i livet efter barndomen.

Maria Lindén

2011-10-26

Språket är verkligen fantastiskt och det var längesedan jag blev så upprörd och berörd av en bok. Det har Alakoski verkligen lyckats med!

L

Underbar värme trots elände utan dess like. Barn som tvingas bli vuxna i förtid. Fantastisk läsning.

Paul Karlsson

2011-10-06

Gripande och intressant tidsdokument och även en skildring av hur hårt livet kan vara när hemmet inte är den trygga tillvaron i uppväxten. Denna bok har blivit film med Noomi Rapace i huvudrollen. Delvis sägs det att Susanna Alkoski berättar lite från sitt eget liv i Ystad som nyinflyttad finlandssvensk i ett lite höghusgetto. Med värme och svärta rycks man med.

Josefine Ejebjörk

2011-10-03

Läste den som ljudbok och en otroligt bra uppläsare, men den skulle nog vara lika bra att läsa, ett starkt språk lyser igenom hela historien. En historia som finns med en länge.

Karin Söder

2011-09-01

En bok som jag både har skrattat högt och gråtit till! Också en bok som jag haft svårt att lägga ifrån mig! På något konstigt sätt tycker jag den är så bra!

Margareta Karlsson

2011-08-17

Trodde den skulle vara bättre. Bara elände.

petra lindqvist

2011-06-02

Är själv född o uppvuxen i området så man känner igen omgivningarna. Boken berör väldigt mycket.

Lars Andersson

2011-05-16

Mycket lättläst, går hela tiden framåt. Påminner mig lite om Jonas Gardells böcker, men med lite mindre djup. Tyckte om boken.

Sandra Svensson

2011-03-13

definitivt läsvärd. man blev djupt berörd.. en klar trea!

Jonna

2011-02-19

sorglig historia och jag får ångest när djur far illa men tyvärr ganska trist skriven.

Karl Mogren

2011-02-17

note to self: inte supa så länge jag är förälder.

Klinga

2011-02-05

Trea eller fyra, svårt att bestämma sig. Men jag blev aldrig riktigt berörd. Det kom aldrig riktigt igång. Och jag undrar, hur kan Noomi och Ola dominera allt som handlar om filmen? De finns ju inte ens i boken.

Anna-Karin L

2011-01-18

Tragiskt, men säkert inte orealistiskt. Berörde mig.

G

Gunilla Jönsson

2010-12-28

Hade kanske för höga förhoppningar om den här boken.

Lisa Engström

2010-12-15

Längtar efter att se filmversionen! Fångade mig inte riktigt som bok, men har hört att filmen är bättre.

Mia Dahlstrand

2010-12-13

2010-12-10
Tragisk, och skrämmande att det går så långt innan någon reagerar.

Sofia Buhr

2010-11-24

Jag verkligen hatade den här boken. Var tvungen att läsa den på svenskan och jag kände mig helt deppig i flera dagar efteråt. Jag antar att det är det som är meningen med sånna böcker men jag har aldrig förståt varför man ska läsa böcker som får en att må dåligt.

Matilda Palmqvist

2010-11-12

Mestadels eländigt och stundtals fint, men berättandet och språket misslyckas många gånger med att engagera och nå fram, säkert distanserat med avsikt. Men det barnsliga tar nästan överhand, och berättelsen känns liksom inte mogen, inte som en helhet. Jag vill tycka om det här, men jag saknar en väsentlig känsla, en puls i berättandet.

Pia W

2010-11-09

Hade svårt att ta den till mig, den kändes distanserad på något sätt. Tog lång tid innan den grep tag. Men visst var skildringen av hur en ung flicka hanterar det svåra både rörande och trovärdig. Svårt med höga förväntningar!

Mariette Enelycke

2010-07-19

Då jag själv bott i Ystad under 70-80 talet så blir det en igenkännande bok om livet kring och på Fridhem. Man blir berörd men för min boksmak blir det för mycket elände.

Merja A

2010-06-01

Avslutade boken nyss och har svårt att släppa den från tankarna. Läste den på finska när den var nyutgiven. Nu när jag läste den på Alakoskis författarspråk reagerade jag på "finskan" i boken. Men den felaktiga stavningen ska väl visa på hur Leenas (berättar jaget) finska språk blev utan modersmålsundervisning och bristande stöd hemifrån.
Alakoski skildrar gripande och kärleksfullt Leenas kaotiska uppväxt med två periodare till föräldrar.