Svenska ödehus

Sven Olov Karlssons texter och Philip Pereira dos Reis suggestiva bilder skildrar ett Sverige som håller på att försvinna framför våra ögon. Ett land som många av oss inte ens visste fanns. Tillsammans har de besökt övergivna hus runt om i Sverige, samtidshistoriska symboler för folkhemmets olika skeden. Innanför krossade fönster och murkna väggar har de hittat historier fulla av drömmar och framtidstro. Genom intervjuer med efterlevande och ögonvittnen har de samlat skrönor och sanna berättelser: spännande, roliga men ofta också sorgliga. Husen har härbärgerat allt från fattiglappar till disponenter. Några av de platser som presenteras är en Djursholmsvilla i Bergslagens skogar, en Skånelänga som aldrig blev färdig och ett banvaktshus som visade sig vara fullt med brev från Nazityskland. "Svenska ödehus är en mycket beundransvärd bok. Journalistik stegrad till litteratur." -...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Samuel Karlsson

2009-12-14

Betyg

Om du inte har den köp den.

Anders Anderson

2009-05-15

Betyg

Den här typen av böcker är svåra att kategorisera. Liksom ”Övergivna platser” öppnar ”Svenska ödehus” dörrar tillbaka i den nära historien.
Det är som att titta sig själv i spegeln och få en påminnelse om hur det var för inte så länge sen. Det mest bisarra är bilder och berättelser från miljonprogrammets bostadsområden, där allt var byggt enligt normen och lägenheterna planerade med ljusinsläpp från två håll.
– Hög kvalitet, förklarade arkitekterna som ritade upp grunddragen för de massproducerade bostäderna på lunchrestaurangernas servetter.
– Getto, tyckte vi andra som provade miljön och upplevde vad som hände när den förhoppningsfulla medelklassen så fort de fick råd flyttade till radhus och villor.
– Otacksamma ungar, sa den slitna arbetargenerationen som levt i undermåliga bostäder med kallt vatten, kakelugnar och dass på gårdar och vindar.
Bland sjuttiotalisterna har genren blivit kult i jakten på en historia som ingen berättat för dem men som de är produkter av. Idag är det en historia där ödsligheten breder ut sig och människorna har tagit slut – dött bort eller flyttat. Ingen sätter längre ut julkärvar till domherrarna.
De ekonomiska förutsättningarna ändras och förskjuts sakta som kontinentalplattor och med samma för landskapet, städer och byar omvälvande effekter.