'Svenska kulter' består av skräcknoveller som skildrar en tillvaro ganska lik vår egen. Fast ändå inte. I Anders Fagers Sverige vandrar fasor mitt ibland oss lyckligt ovetande och andra världar med andra regler och härskare, existerar parallellt. Att läsa 'Svenska kulter' är som att träda in i ett spegelland. Saker är bekanta, men samtidigt skruvade. Vem är Den Svullna Kvinnan? Och vad är det för mystiskt sändebud hon använder sig av för att sprida sitt budskap? Vad har hänt med pojkvännen som kommer tillbaka från affärsresan? Varför minns han inget? Och vad är det för mystisk influensa som får honom att bete sig helt annorlunda? Den mer eller mindre kultförklarade novellsamlingen 'Svenska kulter' bjuder in till en värld som är våldsam och erotisk, skrämmande och sagolik, realistisk och fängslande. Med vassa samhällsskildringar och surrealistiskt obehag, tar Anders Fager med läsaren in...
Den började bra som ett försök att skapa en svensk Lovecraftsinspirerad mytologi. Där fanns en krypande spänningskänsla som fångade in mig. Tyvärr tappade samlingen farten ordentligt i Östermalmsnovellen som var småtrist och förutsägbar och alldeles för lång och farten hämtades endast obetydligt upp i den sista novellen. Utan dessa båda noveller hade det blivit en stark fyra men en ganska tunn bok.
Fager vill mycket, det märker man tydligt. Tyvärr lyckas han inte alltid nå så långt som man kan önska, och hans berättelser präglas av en allt för diffus berättarröst som aldrig riktigt låter en få tag i intrigen helt. Detta är inte nödvändigtvis något dåligt, men likväl något jag reagerade på. Det är fullt av intressanta idéer, och jag smånjuter av att se gamla Lovecraft-skapelser få härja i svenska miljöer.
Freddy K slog huvudet på spiken. En bok som hade kunnat bli riktigt bra, men som istället bara känns halvfärdig. Jag slutade läsa någonstans i mitten då jag för fjärde gången stötte på en berättelse som inte fick något avslut. Det är lite "det var en gång en läskig skog, i skogen fanns en väska, i väskan låg en hemlig bok. Det som står i boken kan förstöra världen. The end". Bra idé, grymt dåligt utförande.
Känner mig lite splittrad om mina känslor för den här boken. Tycker överanvändandet av korta meningar stundtals blir väldigt irriterande. Vissa av berättelserna är dessutom ganska trista, och i stort sett alla slutar mitt i. Detta är ett grepp som givetvis kan vara effektfullt, men det känns som om berättelserna nästan bara är uppbyggnad och sedan när "the shit is going down" så slutar dem. Kvaliteten på berättelserna är ganska ojämn och de två sista är tveklöst de bästa - tur att jag inte slutade läsa innan dess. Här stör jag mig inte längre på språket i lika stor grad heller, så författaren kanske har utvecklats under bokens gång? En svag trea. Men jag tror hans nästa bok kan bli seriöst grym.