Ljudbok

Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga

Sennerteg, Niclas

| 2022

Flag from sv

18


Kritikerna kallade dem koncentrationsläger. Mellan 1940 och 1946 etablerades fjorton interneringsläger i Sverige som en del av anpassningspolitiken. Verksamheterna var hemligstämplade och här spärrade man godtyckligt in kommunister, nazistiska desertörer, och andra som ansågs äventyra den svenska neutraliteten. Utan rättegång och på obestämd tid. Svenska koncentrationsläger i Tredje rikets skugga skildrar en skrämmande och verklig del av vår historia. Med hjälp av ett omfattande källmaterial, bland annat tidigare sekretessbelagda dokument, ger författarna Tobias Berglund och Niclas Sennerteg en fascinerande inblick i d förhållanden som rådde på lägren.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Holger Wästlund

2014-08-17

Betyg

Vi har ofta lätt att kritisera det sätt på vilket andra länder hanterar fångar, både ur rättssynpunkt och rent humanitärt. I denna bok lyfter författarna Tobias Berglund och Niclas Sennerteg fram en hantering av fångar i Sverige under den tid som Tage Erlander var statssekreterare som vi i dag anser vara fullständigt oacceptabel. Oskyldiga personer sattes utan rättegång i läger som i vissa fall kunde jämföras med koncentrationsläger. Författarna baserar sin skildring på gedigna efterforskningar i olika arkiv som startade med att Tobias Berglund letade efter ett ämne för sin magisteruppsats på historiska institutionen på Uppsala universitet. Att de sedan har haft förmågan att skildra detta sorgliga skede för Sverige i en lättsam ton gör boken så mycket bättre. Kapitlen har namn som t.ex. ”Den inspärrade korvgubben”, ”Motorcykeln som inte fanns” osv. Läs den – det går inte att lämna den efter sig och förbli oberörd.

Kribba Ericsson

2011-10-04

Betyg

Viktigt att historien kommer fram. Men mycket upprepningar som nämts tidigare. Borde gå att skriva och illustrera mycket bättre.

K

Karl Nordström

2010-07-21

Betyg

viktigt budskap som tyvärr drunknar i den populistiska och dåligt skrivna texten. det är så mycket repetitioner att jag kunde storkna redan för hälften