Svenska hjältinnor

Det här är den stora boken om hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sina ideal eller förverkligat sina drömmar. Här är hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, coola musiker, tuffa miljöaktivister, engagerade läkare, smarta uppfinnare och banbrytande författare. Här finns en astronaut och till och med en sjörövare.Boken spänner över nästan tusen år, från en mäktig vikingakvinna till dagens moderna rebeller. Boken är illustrerad av ett stort antal av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer. Detta är den förmodligen mest fängslande barnbok som har skrivits om verkliga kvinnor i Sverige ? förebilder som inspirerar tjejer i alla åldrar.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Gullis lästips

2020-02-09

Betyg

Det här är inte en super-pk-bok där man endast lyfter Florence Nightingale-typer där alla kvinnor är exemplariska förebilder, här får vi möta kvinnor som vart upproriska och gjort knäppa grejer, kvinnor som förändrat och kämpat för olika ideal och kvinnor som utsatts och fortsätts utsättas för förtryck och våld. Vi får även läsa om kvinnor som kämpat och gjort stora saker trots andras missnöje, påhopp och smutskastning.

Det är en inspirerade och peppande bok om hundra olika kvinnor som kan läses av både unga och äldre, men Svenska hjältinnor är främst riktad till barn mellan 9 och 12 år.

Här får vi läsa om författaren Astrid Lindgren som alltid stod på barnens sida och såg till att de blev förbjudet att slå barn i Sverige. Vi får veta mer om den intelligenta och balla prinsessan Cecilia Vasa, Gustavs Vasas dotter som blev pirat. Vi får läsa om den samiska aktivisten Elsa Laula Renberg som organiserade de första samiska landsmötet så att de samiska folket skulle få tillbaka sina rättigheter för att inte deras kultur skulle dö ut. Vi får även läsa om Klimataktivisten Greta Thunberg som skolstrejkade för klimatet utanför riksdagshuset och har under ett år lyckats få världen att lyssna, men tyvärr är det inte alla som agerar. Vi får veta mer om artisten och feministen Zara Larsson som aktivt brinner för tjejers rättigheter. Och om flera andra starka, coola och modiga kvinnor genom historian.

Det här är nog en av de mest fängslande böcker jag läst om starka och inspirerande kvinnor.

Här får vi ta del av olika kvinnors historia från vikingatiden till 2000-talet i alfabetisk ordning.
Boken är skriven men lättförståelig svenska där olika ord och begrepp förklaras och är fylld med fascinerade och detaljrika personporträtt av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer.

En inspirerade bok fylld av förebilder som passar perfekt som present till unga hjältinnor.

G

Gustavs Bokhylla

2019-12-20

Betyg

Det finns en uppsjö av böcker om starka kvinnor nu men denna är nog en av de bästa vi läst.
Roligt att få läsa om Svenska kvinnor och det är allt mellan Astrid Lindgren och allas vår Greta.

Lättläst och info som gör att man vill ta reda på mer. Fina illustrationer.
En riktigt fin presentbok.

Barnboksfamiljen .

2019-10-08

Betyg

Boken har kopierat rebelltjejer-konceptet och berättat om 100 st starka svenska kvinnor som på olika sätt påverkat vår historia och nutid.
Bokens struktur följer liknande böcker där varje uppslag är dedikerat till en enskild person. Vi får läsa om personen på vänster sida för att på högersidan se fantastiska personporträtt skapade av olika illustratörer.

Variationen av de utvalda kvinnorna är total. Vissa är mer kända än andra. Alla har gjort stora saker men inom olika områden, allt från idrott till programmering. Även olika tidsåldrar representeras, såväl vikingatid som flera kvinnor födda på 2000-talet.

De olika kvinnornas öde berör oss men på olika sätt. Där vissa uppslag är mer svårsmälta än andra. T.ex uppslaget om Fadime Sahindal. Otroligt viktigt uppslag, men för känsliga barn tänker jag att boken passar bra att läsa tillsammans med en närvarande vuxen så man kan samtala tillsammans om de tankar som uppkommer.

De olika personporträtten är fascinerande på många olika sätt. Utöver rena konstupplevelser innehåller vissa andra också roliga detaljer. T.ex på Dilsa Demirbag-Stens (grundaren av berättarministeriet) uppslag ser vi henne framför en bokhylla, där vi också kan läsa massor av olika roliga boktitlar på böckernas ryggar.

Riktigt fin bok som som väcker inspiration och ger förebilder, passar perfekt som julklapp eller födelsedagspresent till barn.

@barnbokstips

2019-09-12

Betyg

Helt fantastiskt fin bok med inspirerande kvinnor, både samtida och dåtida. Flera av mina egna förebilder finns med. En bok jag hoppas kommer inspirera unga att se att de kan vara med och påverka och förändra i samhället och i världen. Vackra illustrationer.