Svensk poesi

Möller, Daniel

| 2016

Flag from sv

2


Svensk poesi innefattar närmare 200 poeter och 650 dikter, från runorna till Athena Farrokhzad. Här finns alla de kända och betydande dikterna, men antologin bjuder också på mycket nytt. Redaktörerna, Daniel Möller och Niklas Schiöler, har gjort fynd i forskningsbibliotekens handskriftssamlingar och de har prioriterat lite annorlunda än vad man har gjort i tidigare antologier. De har givit ett markant ökat utrymme för kvinnliga poeter och för finlandssvenska diktare. Dessutom följer de den svenska poesin in i vår direkta samtid med ett rikligt urval från 2000-talet. Dikterna presenteras i sin ursprungliga språkdräkt och i vetenskapligt grundade versioner. Det betyder att texterna inte bara visar hur diktkonsten utvecklats, utan även hur svenska språket har förändrats genom århundradena. Svensk poesi är en vackert formgiven bok med dikter som är historiskt betydelsefulla och ständigt aktuella,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Björn Öijer

2017-12-28

Betyg

En jättebukett med lyriska blomster

Praktverket Svensk poesi är en blomma med över tusen kronblad. Här erbjuds läsaren att botanisera bland knoppar som brister, rosor som doftar och tistlar som sticks. Utan att störas av notapparat eller tolkningar och textanalyser.

Redaktörerna Möller och Schiöler har i ett digert fältarbete samlat dikter från svensk runpoesi och biskop Thomas frihetssång till våra dagars främsta lyriker. Det här är inte en bok man sträckläser. Det är historisk och nutida ängsmark att försiktigt nosa sig fram i, vända blad med eftertanke, njuta, begrunda, drömma sig bort…

Odödliga teman som kärlek, sorg och alltings förgänglighet varvas med teknikens under (En jernväg av Robert von Kraemer), naturlyrik, miljö- och reseskildringar med mera. Göticism, romantik och modernism. Naturligtvis paraderar våra stora skalder över sidorna, men här finns också plats för mindre kända diktare väl värda att lära känna och kanske få lust att läsa mera av och om.

Möjligen kunde urvalet ha bjudit på lite mer experimentell poesi. 1960- och 1970-talets politiska diktning kunde också ha fått något större utrymme. Men syftet med antologin är knappast att vara heltäckande. Redaktörerna vill förmedla en bild av poesins utveckling i Sverige och ge litterära smakprov. Nostalgi för somliga, nyheter för andra.

Ett par doftprov:

Jag längtar hem. Jag längtar hvar jag går./- men ej till menniskor! Jag längtar marken,/jag längtar stenarne där barn jag lekt.”
(Ur Ensamhetens tankar av Verner von Heidenstam)

”Hon sov i hans bädd/i hans pyjamas/vilade sitt huvud på hans kudde/i den fördjupning han där efterlämnat/och innan hon gav sig åt natten/bad hon att få drömma hans drömmar/och lyftas bort med dem –”
(Ur Sorg av Maria Wine)