Svart hav

Fontander, Pär

| 2008

Scrolla ned för att se en film där Pär Fontander berättar om boken. Svart hav är radiojournalisten Pär Fontanders skönlitterära debut, en gastkramande och aktuell spänningsroman om flykting- och knarksmuggling vid den andalusiska kusten. Svårt sargade människokroppar ligger en natt uppspolade på stranden i den lilla byn Castillo i södra Spanien, däribland en höggravid kvinna och en liten flicka med sin nalle tätt invid kinden. Ingen vet varifrån de kommer eller varför de flutit iland. Tjugotvå människor utan identitetshandlingar. Det enda de har gemensamt är att de är svarta - och döda.Den svenske journalisten Peter Lindh deltar i hjälparbetet denna natt. Vad han ännu inte vet är att han kommer att bli hotad till livet för att han har "sett för mycket", som det står i hotbreven han får en tid efteråt. Vad han inte heller vet är att några av de människor som står honom nära kommer...

Mats Sigfridsson

2012-09-21

Det här var riktigt riktigt uselt. Karaktärer och dialog totalt platt och intetsägande. Dessutom hänger inte texten ihop utan motsäger sig självt på flera ställen. Ämnet kunde byggt en bra historia om en "författare" skrivit boken. Hade det gått hade jag givit den minuspoäng.

L

Lena Persson

2010-07-19

Efter att ha givit boken några chanser gav jag upp. Inget jag kan rekomendera. Allt käns platt och spänning saknas.

kristina johansson

2010-05-13

Bok som fastnar och har svårt att släppa. Tar upp ett ämne som är högaktuellt men som vi sällan pratar om. Bra bok och jag gillar böcker med journalister som huvudperson.

C

Ciccis bokblogg

2010-02-20

Handlingen utspelar sig i södra Spanien där Peter jobbar som frilandsjournalist. En natt ringer en god vän till honom och ber honom komma ner till stranden. Där har det flutit i land flera döda människor, alla svarta utan identitetshandlingar. Peter försöker förgäves rädda en man som är kvar ute i havet. Innan mannen dör viskar han två ord till Peter. Peter slår i huvudet i båten så han minns inte orden som mannen sade till honom, och det berättar han för polisen. Men någon inom polisen läcker. För när Peter kommer hem från polisen så har han fått ett hotelsebrev men en människotunga i.
Detta är Pär Fontanders debutroman. Handlingen är spännande men han skrapar bara på ytan. Personskildringarna känns även de ytliga.
Uppläsare av boken är Magnus Roosman, som jag även hört läsa "Gomorra", och han läser väldigt korthugget och tråkigt.
Detta är en bok som hade kunnat vara riktig bra, men tyvärr så så når den inte ens läsvärd för mig och då ett extra minus p.g.a uppläsaren.

Samuel Karlsson

2009-10-26

Önskade att jag kunde skriva att det är en bra bok. Men jag orkae inte mer än 20 sidor. Det är för ytligt och allt för många klyschor staplas på vrandra för att jag ska orka fortsätta. Slängde iväg boken i ren frustration och tänker inte plocka upp den igen.

Ellinor -

2009-05-13

Själva historien är mycket bra och på vissa ställen väldigt spännande. Dessvärre kommer den inte riktigt till sin rätt i Pär Fontanders berättande. Mycket beskrivs bara väldigt ytligt och jag tror att lite mer och djupare beskrivningar skulle lyfta läsupplevelsen avsevärt.

Boken är otroligt sorglig och ger många otäcka bilder av vad offren blivit utsatta för. Tyvärr känns språket ojämnt och ibland känns också berättandet lite naivt på något sätt. I slutet av varje kapitel finns alltid någon mening som är till för att bygga upp spänningen inför nästa kapitel. När man sedan läser vidare visar det sig att det inte var så spännande trots allt och då blir det lite som ett platt fall. Trots att jag inte är helt nöjd med berättandet tyckte jag mycket om historien.