Hamsuns Svlt "Det var p den tiden jag gick omkring och svalt i Kristiania, denna frunderliga stad som ingen lmnar utan att ha ftt mrken av den." S brjar Knut Hamsuns delvis sjlvbiografiska genombrottsroman Svlt. Det r berttelsen om en ung blivande frfattares svra kamp och misr i det sena 1800-talets Oslo, hans frhoppningar och illusioner, krleksdrmmar och diktarfantasier. Romanen fr sin heta frg av de snabba pendlingarna mellan livsdyrkande vermod och djup frtvivlan. Knut Hamsun var av en gammal nordnorsk bondeslkt - en frankring som terspeglas i hans verk. Hans frfattarskap, som kom att bli ett av Nordens mest betydande, belnades 1920 med nobelpriset i litteratur.
I det sena 1800-talets Oslo - Kristiania - driver en ung man omkring och beklagar sig om livet. Desperat letar han efter mat, husrum och arbete. Fr att behlla sin vrdighet och stolthet tackar han dmjukt men bestmt nej till allmosor frn frmlingar. Men, i sina tankar, beklagar han sig fr sin envishet och sin trots. Hans tankar svvar i frhoppningar och illusioner om publicering av skrivna artiklar och avhandlingar medan hungern tr honom itu. Svlten tillknnager sig all starkare under dagarna som han frdriver.
I romanklassikern Svlt av Knut Hamsun frtljs en ung mans hrda ungdomsr i Kristiania. Den unga mannen lever med frhoppningen och illusionen om att publiceras. Han lever p randen till fattigdom och svlter, men han vgrar vika sig fr allmosor. Vrdighet och stolthet vervger mer n chansen till fda och beltenhet. Han vljer hungern fr att bevara en uns av sjlvrespekt. I egensinnig blandning av poetisk kraft och realistisk skrpa lyckas Knut Hamsun fngsla och hnfra lsaren. Det finns, ondliga anledningar, att hylla och uppmrksamma Svlt som sannerligen blivit en nordisk romanklassiker. Det r en banbrytande roman som placerar sig hgt upp i kulturfernissan.
Vad hnder med en mnniska nr denne inte kmpar med ngot annat i livet frutom oundvikligheten av att svlta? Vad blir pfljden av en mnniska nr denne gr runt och svlter? Och viktigaste av allt, varfr svlter man?
Knut Hamsuns roman Svlt r nog det frsta sknlitterra msterverket inom den filosofiska grenen av existentialism. Han har avskalat allt annat en mnniska r, genom samhllets definitioner; och tervnt till det mest grundlggande fr en mnniskas verlevnad mat.
Samtidigt slss han med sin egen moral genom att konstant frska vara en rlig och anstndig person, enda in till grnslandet mellan liv och dd. Han vgrar att be, tigga, belna sig och vara ett offer. Tvrtom, han kan gra allt dessa fr att hjlpa andra att f i sig lite mat i magen!
Han knner sig bestraffad, utpekad av ingen annan n Gud, vandrar runt mlls p gatorna av dtidens Oslo och trffar p mnniskor vars den han kommer bli en del av fr det bttre och det smre.
Samtidigt r boken en sjlvgranskande kritik ver mnniskans psyke, av viljan till liv, verlevnadens instinkter och moralens makt. Av hur en mnniska skapar sig sjlv ven i de vrsta av situationer och drmmer om de bsta.
Romanen, frn brjan till slut, r en enda knslomssig resa. Det r som om han suttit ner och p ngra timmar och spytt ut orden som definierade hans svlt. Den r s kraftig, rolig, sorglig och rlig att lsaren ndvndigtvis fr en helt annan syn p svlt.
Innan du ngonsin gnllt p att du r hungrig, ls denna bok frst.
2013-08-19
Msterverk. Man blir stundtals s dr underbart frbannad p huvudpersonen. Engegerande, sorgligt och p ngot stt s nra.
2011-10-10
Fattigdom och elnde. n berttelse om en ung frfattares svra liv fr att frska frsrja sig. Jag trodde att det skulle vara lite trgt att lsa en s gammal bok (skriven 1894) men denna berttelse engagerar verkligen. Jag knner att jag bde hoppas och knner med hndelser i boken. Jag blir ibland irriterad p hans stt att frhlla sig till tillvaron och det tyder i mitt fall p att jag blir engagerad av berttelsen. Ytterligare en klassiker som verkligen hller mttet. Bara att rekommendera.