Styr din plog över de dödas ben

Tokarczuk, Olga

| 2010

Flag from sv

97


I ett avsides hörn av den polska landsbygden, nära den  tjeckiska gränsen, lever Janina Duszejko, en gång broingenjör och lärarinna. Nu ägnar hon sin tid åt att se om grannarnas vintertomma hus, att tillsammans med rådjur och vildsvin ströva genom markerna, att översätta Blake ? och att ställa horoskop. Så påträffas en av de bofasta grannarna död, och plötsligt är det excentrikern Janina som befinner sig i händelsernas centrum. Det som för myndigheterna ter sig oförklarligt bildar under hennes tränade blick ett tydligt mönster. Det enda hon behöver göra är att lära sin omgivning att läsa spåren rätt. Styr din plog över de dödas ben är Olga...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2020-02-15

Betyg

Mycket tankeväckande bok som inspirerar till ifrågasättande och analyserande av olika ämnen. Jag gillar de små bihistorierna och huvudkaraktärens sidospår i tankarna. Hon är en riktigt häftig gammal dam som agerar på sin tro, och som också får en att ifrågasätta rätt och fel. Man får fundera mycket över makt, rättvisa och vems perspektiv som råder.

Kristina Carlsson

2020-02-11

Betyg

En bok helt i min smak. En fantastisk historia som utspelar sig i sydvästra Polen, precis vid gränsen till Tjeckien. Huvudpersonen är en äldre lite speciell kvinna som undervisar i engelska och är en sann djurvän. Hon har några få vänner, vänner som sedan visar sig vara verkligt sanna vänner. Naturbeskrivningarna är fantastiska och i denna skogsidyll sker det ena mordet efter det andra. Läs och njut! Fyra plus i betyg av mig.

E

emmakicki

2020-01-17

Betyg

Den tog sig mot slutet men emellanåt var den ganska seg, jag tror inte jag uppskattar den här typen av litteratur nog mycket för att vara riktigt rätt målgrupp. Men absolut läsvärd!

Marianne Skoglund

2019-12-30

Betyg

Det är berättandet snarare än berättelsen i sig som är denna boks storhet. Gunilla Abrahamssons inläsning är lysande.

Henrik Johansson

2019-12-25

Betyg

Alldeles lysande om att leva på gränsen mellan genialitet och vansinne. I den kontexten blir slutet alldeles självklart.

Solveig Andersson

2019-12-16

Betyg

talbok, storytel
En sådan underbar skröna. Tokarczuks prosa är enastående och den udda fågeln Janina är underbart gestaltad. Läs den!

Blommiga Barbro

2019-10-21

Betyg

Jag hade verkligen extremt låga förväntningar när jag började lyssna på denna bok. Jag hade lagt märke till den redan för flera år sedan men aldrig kommit mig för att läsa den. Nu när Olga Tokarczuk fick nobelpriset i litteratur så såg jag hur man låtit lägga upp radioföljetongen som sändes för ett antal år sedan, laddade ner den och började lyssna. Jag brukar aldrig tilltalas av nobelpristagare i litteratur, men helt otroligt nog så fastnade jag för denna mycket udda sagoliknande deckare med den mycket charmiga enstöringen Janina som älskar djur och för djurens talan- i huvudrollen. Människor är hon inte lika förtjust i. Efter några avsnitt så hade jag otroligt svårt att lägga den här boken ifrån mig. Språket, karaktärerna, kulturen är verkligen förträffligt. För att inte glömma bort humorn, den här är faktiskt riktigt humoristisk till och från. Jag tyckte verkligen att den här udda romanen var suverän, den östeuropeiska musiken som spelades slutet av varje avsnitt på följetongen passade perfekt och uppläsaren, Gunilla Abrahamsson läste suveränt. Min första nobelpristagare som jag faktiskt tyckte om. Jag läser mer än gärna fler böcker av polska Olga Tokarczuk och kan dessutom varmt rekommendera den här romanen som ju faktiskt också är något av en udda och humoristisk deckare.
Toppbetyg!

Lars B.

2018-08-10

Betyg

Efter två lästa böcker måste jag nog utse Olga Tokarczuk till en av mina absoluta favoritförfattare. Nobelpriset bör vara inom räckhåll.

C

Christian Rydberg

2014-04-21

M

Merja A

2012-10-29

Betyg

Vilken underbar bok! Lyssnade till den som radioföljetong och den var så otroligt bra att jag mot slutet lyssnade 3-4 avsnitt åt gången. Författaren lyckas med humorns hjälp beskriva kampen mellan huvudpersonen Janina och ett gäng jägare i en liten by i Polen. Väldigt fina personskildringar och mycket handlar om djur och natur.

Josefine Ejebjörk

2012-10-14

Betyg

En femma var det beräknat från Boktipset. Nja, det tyckte jag långt ifrån att de var. Boken var underhållande ibland men historien höll sig inte jämn genom boken.

Lotta Berling

2012-07-07

Betyg

En bok med en egen ton och särpräglade karaktärer i ödslig polsk landsbygd. Skön, men svår att kommentera.

Ulla Englund

2012-05-06

Betyg

Omöjlig att klassificera, inte är vill jag kalla boken en deckare i alla fall. Jag måste snarast läsa något mer av Olga T.

Annika Olsson

2012-04-16

Betyg

Janina skulle man nog kunna kalla ett orginal. Bor för själv och värnar om djuren. Inte så lätt alla gånger. Hon håller också på med astrologi och funderar mycket, många kloka tankar. Hon är en person som jag tyckte var underbart att lära känna.

Lena Floser

2011-10-07

Betyg

Intelligent, välskrivet och roligt.

Gun Petersson

2011-03-28

Betyg

Absurd roman om mord på den gudsförgätna polska landsbygden. Inte lik någon annan deckare. Rolig läsning, berättarens tankar och åsikter är förvirrande men väl värda att sätta sig in i.