Maja r en helt vanlig kvinna, som r 2006 jobbar p en vrdcentral. Men under flera attacker av vernaturliga syner mter hon Singa, en ung flicka med klrvoajanta gvor, som under senare hlften av fyrtiotalet turnerade med sin far p olika marknader som andeskdare. Men singa rkar illa ut d hon blir kidnappad av en tvivelaktig spiritistkyrka, som utnyttjar henne och hennes frmgor. Styggelsen r Amanda Hellbergs sknlitterra debut. Det r en modern spkhistoria fylld av kringresande sllskap, marknader, spiritistiska samfund och parapsykologiska lurendrejerier.
Styggelsen verkade som allt jag hade kunnat nska mig; mnskliga experiment p cirkusfolk. Men det knns som om Hellberg hade fr mnga ider p fr f sidor. Del 2 r som en helt annan bok n del 1 och jag hade grna sett en annan utveckling av boken. Jag r en mnniska som inte har ngot emot brutalitet men ibland blev det lite vl rtt och obefogat brutalt vilket kndes som att det bara skulle vara ckligt fr cklighetens skull. Sprket r emellant ganska mrkligt och jag vet inte om det r fr att det ska verka gammalt eller om det r skrivet med dialekt. Spoiler: Boken brjar som en brutal kidnappningshistoria, vergr till en spkhistoria och sen r dr en kort twist p 2 rader la Psycho som bara passerar och sen avslutas den som ett kriminalfall. Idn r bra men boken r bara 168 sidor och med s mnga teman hade fler sidor behvts.
Otymplig debut(?) men den har ngot. Brutal skrckhistoria om barn som far illa och synsk ung kvinna. Spkhistoria som tjnar p att ha en vardaglig svensk bakgrund. Ngra oklarheter men den gr mig skitrdd.
Jag funderar p skillnaden mot Corswant. Och vet inte var det r, men Hellberg brassar p lagom och det knns som hon skapat sin alldeles egna spkhistoria och inte terberttar en film. Kan inte stta fingret p olikheterna men Hellberg ger mersmak.
Den hr boken hade jag hrt s mycket om och lngtat s lnge efter att lsa att jag faktiskt var lite orolig nr jag vl skaffade och brjade lsa den. Nu, med facit i hand, s visar det sig att jag inte alls hade behvt bekymra mig. Visserligen gjorde nog mina skrckboksfrvntningar att jag blev lite besviken p sjlva skrckbiten, men frmodligen r jag lite avtrubbad nr det gller skrck. Frsta delen, som handlar om Singa, r ganska otck och fr mig att fundera ver mnniskans ondska och varfr somliga blir monster. Andra delen, om Maja Gr, r inte lika otck, men det gr ingenting fr det r bra nd. Ls mer p http://bokslut.blogspot.com/2012/03/styggelsen-av-amanda-hellberg.html