
Eyvind Johnson använder i Strändernas svall den antika berättelsen om Odysseus, men låter sin hjälte vara helt och fullt människa. En tvivlande hjälte och trött krigare, som drömmer om ett land där människor inte känner till vapen utan bara brukar jorden. Frågor om makt, rätt, våld och den enskilda människans ansvar får här en tidlös gestaltning. Det är en munter och melankolisk roman, präglad av detaljrikedom och berättarglädje.
Visa mer
Recensioner
Betyg
Krigstrött Odysseus övertalas återvända hem
Strändernas svall (1946) är arbetarförfattaren Eyvind Johnsons imponerande gestaltning av Odysseus irrfärder på hemväg från kriget i Troja.
Tjugo år har passerat sedan han som ung krigare lämnade hustrun Penelope och sonen Telemakhos på ön Ithaka. De senaste sju åren har han strandsatt vid Gibraltar förlustat sig med halvgudinnan Kalypso i en bekymmerslös men enformig tillvaro. Gudarnas budbärare Hermes övertalar honom att äntligen påbörja resan hem.
Efter en vådlig färd på flotte längs Medelhavets stränder spolas han brutalt i land under en häftig storm orsakad av Poseidon.
Förklädd till tiggare nalkas han hemtrakterna för att göra upp med ett gäng friare, som uppvaktat Penelope i tron att hon är änka. De har iakttagit vissa demokratiska spelregler i hopp om att den attraktiva och förmögna men övergivna kvinnan ska välja en av dem till make och härskare.
Odysseus skildras som 45-årig återvändande hjälte med kapade fingrar och sned mun på grund av utslagna tänder. Han hånas av de kaxiga men ovetande friarna.
Märkt av krig och dåligt samvete efter mord på barn i besegrade Troja blir Odysseus i Eyvind Johnssons händer en fredsapostel. Han vill inte gripa till vapen igen. Bara leva i harmoni med sin återfunna familj.
Tidens konventioner och gudadyrkan ger honom dock inget val. Med Zeus och Athena på axlarna skrider han till verket. Bokens final badar i blod.
Författaren hade litterärt kommenterat Sveriges roll under andra världskriget i den allegoriska romansviten Grupp Krilon. Strändernas svall har undertiteln En roman om det närvarande. Händelserna i de antika eposen Iliaden och Odysséen ges därmed en giltighet också under 1900-talets kalla krig.
Boken är ett svindlande äventyr fyllt av erotik, offerriter, skeppsbrott och klassklyftor mellan fria människor och deras slavar. Tankar utväxlas om att de gudaväsen som skapats av människor på jakt efter trygghet en gång i framtiden ska avslöjas som de krigsförhärligande hjärnspöken de är.
Trots en prosa med stora kvaliteter blir läsningen ibland tjatig. Och jag tycker att författaren borde ha hittat en bättre benämning på mannens könsorgan än ”instrument”
2010-05-10
Betyg
Det fåniga är nog att ursprungsberättelsen falnar i styrka intill Johnsons underbara, livskraftiga bok.