Stranger in a Strange Land

Heinlein, Robert A

| 1987

Flag from en

71


Valentine Michael Smith, born and raised on Mars, arrives on Earth stunning Western culture with his superhuman abilities.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Magnus Johansson

2018-10-25

Betyg

Brukar försöka bedöma äldre böcker något schysstare när det gäller lite slitna karakteriseringar av utomjordingar - det är ju ändå de som är själva föregångarna. Det här är en sån, och dessutom både intressant och tänkvärd. Genialiskt slut.

Liza Bolin

2014-06-26

Betyg

den börjar väldigt starkt och intressant, med marsmänniskans försök att förstå människornas kultur och språk, men blir snabbt otrooooligt föråldrad.
Vid ett tillfälle sägs att kvinnor som våldtas oftast får skylla sig själva, och en muslimsk karaktär kallas "Stinky" för att han är "hedning". Homosexualitet beskrivs som otroligt fel eller bara undviks trots att större delen av boken är en enda stor gubbdröm om att få sätta på så många som möjligt och "fri kärlek" - men bara heterosexuell sådan alltså. Här på boktipset står det utgivningsår 1987 men jag trodde seriöst den var från 50-60-talet när jag läste den.
Om nu denna bok likt Starship Troopers (som jag också hade sjukt svårt för) har en stark ironisk ton är jag väl för dum för att fatta det. Jesusparallellerna är alldeles för obvious för att jag ska få något förtroende för Heinlein som författare.
Offense taken!

Jonas Olsson

2010-06-06

Betyg

Ovanligt välskriven och tänkvärd SF-roman men på tok för lång.