Straff

Efter den stora succén med ?Stöld? är Ann-Helén Laestadius tillbaka med ?Straff? - en gripande och stark roman om en skamfläck i den svenska historien.Det är 50-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Elin och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå på nomadskolan. Tryggheten byts ut mot en fasansfull tillvaro där samiskan är förbjuden och husmor slår och bryter ner dem psykiskt. Föräldrarna vågar inte protestera och myndigheterna lyssnar ändå inte. Traumat kommer att sätta spår i allas liv.Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva eller åtminstone försöka glömma. Och så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt.?Straff? är en berättelse baserad på verkliga händelser kring ett av svenska statens största svek mot samerna. Nomadskolan har krossat generationer och lett till språkförlust, skam och...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Det är helt otroligt! Liknande känslor infann sig nu som när jag läste Stöld, den första boken i Sápmitrilogin. Jag blir förskräckt, ledsen och förbannad över hur vi har och fortfarande behandlar samerna. Att jag som är uppvuxen i Gävle inte har mer kunskap kring detta ursprungsfolk är ledsamt. Jag hoppas dock kunna lära mina barn bättre.
Men om vi fokuserar på denna bok så tycker jag nog att den första boken är snäppet vassare än denna. Men det handlar nog främst om att jag upplevde att det blev lite rörigt med alla namn. Handlingen är fortfarande stark, berörande och jag bär med mig boken även när jag inte lyssnar på den.
Jag ser verkligen fram emot den tredje bojen i serien och tycker att har du inte läst Stöld och Straff så borde du verkligen göra det NU.

E

Ewa H

2w

Betyg

En förfärlig samisk historia. Så illa visste man inte att det varit. Det ena grymma ödet efter det andra berättas. Men det blir lite för rapsodiskt för att riktigt gripa tag. Viktigt är det dock i allra högsta grad.

Betyg

Intressant om hur nomadskolan påverkat familjer över lång tid. Inte fullt lika bra som Stöld men klart läsvärd.

G

Gabriella Idril

2023-03-22

Betyg

En fantastiskt stark bok. En bok som varje svensk borde läsa om samer.

M

Mats Sigfridsson

2023-03-02

Betyg

Inte i samma klass som stöld men det är en berättelse som berör. Viktig läsning om utsatthet som fortsätter än idag. Om ett samhälle som inte lyssnar och som inte bryr sig. Hat och rasism mellan olika grupperingar. Det har alltid varit så och tyvärr kommer det att bestå. Stark 3:a

Britt-Marie Kullin

2023-02-16

Betyg

Betyg: 5 av 5 - 📚 - För ungefär två år sedan så läste jag författaren Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna, Stöld, och jag tyckte att den var helt fantastiskt bra. Nu har jag läst hennes andra roman, Straff, och den var nästan lika bra den. Jag kanske tyckte något lite mer om den första boken, men den här boken är ändå helt klart värd att få högsta betyget. Mycket välskriven, gripande, intressant, och berörande. Jag kan varmt rekommendera båda böckerna, Stöld och Straff för starka läsupplevelser. Jag lyssnade på boken, och den var väldigt bra inläst av Katharina Cohen.