Stora döden - den värsta katastrofen som drabbat Europa

Harrison, Dick

| 2003

Flag from sv

127


Vinnare av Augustpriset i fackboksklassen 2000 Fortfarande ryser vi inför ordet digerdöden. Och det är inte konstigt med tanke på dess härjningar. Den medeltida pestepidemin slukade proportionellt sett fler människoliv än någon annan historisk katastrof. Digerdöden är förvisso inget kärt barn men har ändå många namn: svarta döden, svarta pesten, bråddöden och mannadöden. För 1300-talets människor, bedövade av epidemins omfattning, var den helt enkelt "stora döden". Dick Harrisons mäktiga krönika tar oss med på en kuslig färd i digerdödens fotspår åren 1347-1352. Hur påverkades samhället av pesten? Fanns det en koppling till senmedeltidens bondeuppror? Varför utsågt just judar till syndabockar? Hur förändrades arkitektur, konst och litteratur? Vilka mediciner föreskrev de lärde och vilka botemedel använde vanligt folk? En genomarbetad och gripande beskrivning av pesten i...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Emelie A

2012-06-29

Betyg

Mycket intressanta fakta, men den faller på det störande upplägget av boken som innebär att han upprepar saker onödigt många gånger eftersom han inte kategoriserar in faktan på ett "renare" sätt.

Jonas Olsson

2009-09-13

Betyg

Dick Harrison formligen kräks böcker. Alla hyfsade hantverk, men här har han lyckats utöver det vanliga. Hans bästa helt klart.