Den 23 augusti 1973 inleddes det största kriminaldramat i modern tid i Sverige. I augusti 2009 kommer boken om Norrmalmstorgsdramat. Det är en häpnadsväckande och skrämmande berättelse. Det börjar dagen då Janne Olsson beväpnad med en k-pist går in i banken vid Norrmalmstorg och skjuter en salva i taket. Han tar tre kvinnor och en man ur bankpersonalen som gisslan och kräver att Clark Olofsson förs dit. I Stockholmssyndromet berättar Janne Olsson själv om upptakten och motivet till dådet, om de sex dagarna i bankvalvet, om människorna där och om hur mot alla odds vänskapsband bildades mellan rånaren och gisslan. Vi får veta sådant som aldrig tidigare berättats om bakgrunden till det berömda begrepp som myntades då: Stockholmssyndromet.
En någorlunda intressant bok, särskilt för dem som minns denna händelse. Själv var jag sexton år när det hände och jag missade inte en enda tv-sändning. Det var så dramatiskt och stort på den tiden och ingenting man då trodde kunde hända i Sverige. Men om Janne Olssons ord är sanningen, det är svårt att veta. Detta är hans ord och hur mycket som stämmer in på det vet inte jag. Alla som var med under gisslandramat har gett olika versioner, och det är svårt för oss läsare att veta vem man ska ha mest förtroende för. Alla upplever ett trauma på olika sätt. Tyvärr tyckte jag boken var dåligt genomarbetad och innehöll även talspråk i själva texten, något som jag är starkt emot. Att jag hade behållning av den vara bara för att jag följde händelsen på tv 1973, annars var den inte mycket att hurra för.
2011-03-08
Ju längre jag lyssnar på den här boken, desto mer förbaskad blir jag. Där sitter Janne Olsson och mer eller mindre skryter om sina bedrifter, som om han varit en hjälte som är värd beundran. Det som inte är fakta som kan styrkas av andra människor och som förekommer i den här boken är uppenbarligen fria fantasier. När jag sedan googlat runt lite och fått klart för mig att boken skrevs för att Olsson har det lite knapert just nu, och att han dök upp på Clark Olofssons rättegång 2009 för att få uppmärksamhet = PR för sin bok, kände jag en viss glädje över att jag lånat boken och således inte gett Olsson en spänn!