Stöld

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat."Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.Augustprisbelönade Ann-Helén Laestadius första roman för vuxna bygger på verkliga händelser. "Stöld" är en varm men samtidigt svidande skildring av en bortglömd del av Sverige där människor ställs mot varandra.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Nina Gustafsson

2022-03-07

Betyg

Hur är det att leva som same idag? Kärleken till naturen och djuren blandas med kampen för att passa in i ett modernt samhälle som ofta ser ner på och diskriminerar samer.

K

Karolina Jonsson

2022-02-21

Betyg

Den här boken påminde mig om en annan, nämligen Shuggie Bain, på det sättet att det är läsning som behöver få ta sin tid. Det är dystert, men ändå hoppfullt. Det är hemskt, men så verkligt. Det finns så mycket att bearbeta som då gör att det inte riktigt gick att sluka boken på bara ett par dagar. Inte för mig iallafall. Jag läste halva, sen ville jag avbryta och ge upp. Men så tog jag upp den igen och kände att suget kom tillbaka. Elsa hade stannat hos mig, jag kom på mig själv att sakna och tänka på henne. Det är inte bara en berättelse, det är människors öden och mångas verklighet, vilket gör att den griper tag om hjärtat och håller fast. Jag är så glad att jag får lära mig mer om samerna och hur de lever, det är knappt så jag fick höra och lära mig något när jag gick i skolan. Jag minns ingenting. Visst är det märkligt? Det är en stor del av Sverige, vår historia och vårat folk. Det är sorgligt. Men jag hoppas att det är påväg att bli bättre. Den här boken kan vara en början på en förändring. Klart minnesvärd och väldigt viktig!

Betyg

I helgen har jag lyssnat klart på Stöld. Boken är en intressant, stark, gripande, tankeväckande och välskriven sammhällsviktig bok.
~
Det är fiktiv bok som är inspirererade av verkliga händelser och som ger mer förståelse för samernas liv.
~
Många känsliga ämnen berörs i boken bland annat psykisk ohälsa, mobbning, klimatförändringar med flera.
~
Ljudboken har dessutom en bra uppläsare.
~
#stöld #annhelenlaestadius
#katharinacohen
#ljudbok #ljudbokstips #ljudboksrecension #recension #bokrecension #sammhällsviktig #gripande #stark #tankeväckande

Jasmina <3

2022-02-03

Betyg

💚💜 Denna bok var välskriven & riktigt bra
En Spännande Bladvändare
Jag tyckte inte om de nonchalanta poliserna men det är väll så att man kan ju inte gilla alla Karaktärer
Av mig så får den
💜💚💜💚 av 5st 💜💚

S

Språkskolan4

2021-11-15

Betyg

Gjt787y3ghxhgwhsdiuwsqhefxnewnfjefiekfnjqbhhfuejrrugx4u94itxti5jt5t5tcct.öÖ.Ju78JnknmkJIJ9UIFCIHGHGJ6JY6JIJjihdhefrhfurfjrvtcmtigm5ic5oichj6ihji5jcitgneigjnrejgnfkmnbkgvkrtbvtmbkg j
gj
v
7

ujj
cuji
jig
kgij
kgi8
kvi8
kgj8v
j8gf
87
f8iu
6fgu
f7
ugf
78gu
78uf
8u
f8
u
78ufg8
fu7f
7


7ufu
u
7
u
yf
fgfy
f
y
h
t
htr

gre
g
rfr
fr
efr
fr
g
g
g

gg
g
g

g
gd
s
ss
s
s

e
r
r
r

r
er

e


S

Språkskolan4

2021-11-15

Betyg

Gjt787y3ghxhgwhsdiuwsqhefxnewnfjefiekfnjqbhhfuejrrugx4u94itxti5jt5t5tcct.öÖ.Ju78JnknmkJIJ9UIFCIHGHGJ6JY6JIJjihdhefrhfurfjrvtcmtigm5ic5oichj6ihji5jcitgneigjnrejgnfkmnbkgvkrtbvtmbkg j
gj
v
7

ujj
cuji
jig
kgij
kgi8
kvi8
kgj8v
j8gf
87
f8iu
6fgu
f7
ugf
78gu
78uf
8u
f8
u
78ufg8
fu7f
7


7ufu
u
7
u
yf
fgfy
f
y
h
t
htr

gre
g
rfr
fr
efr
fr
g
g
g

gg
g
g

g
gd
s
ss
s
s

e
r
r
r

r
er

e


S

Språkskolan4

2021-11-15

Betyg

Gjt787y3ghxhgwhsdiuwsqhefxnewnfjefiekfnjqbhhfuejrrugx4u94itxti5jt5t5tcct.öÖ.Ju78JnknmkJIJ9UIFCIHGHGJ6JY6JIJjihdhefrhfurfjrvtcmtigm5ic5oichj6ihji5jcitgneigjnrejgnfkmnbkgvkrtbvtmbkg j
gj
v
7

ujj
cuji
jig
kgij
kgi8
kvi8
kgj8v
j8gf
87
f8iu
6fgu
f7
ugf
78gu
78uf
8u
f8
u
78ufg8
fu7f
7


7ufu
u
7
u
yf
fgfy
f
y
h
t
htr

gre
g
rfr
fr
efr
fr
g
g
g

gg
g
g

g
gd
s
ss
s
s

e
r
r
r

r
er

e


M

Mats Sigfridsson

2021-11-03

Betyg

Gripande och tankeväckande om samernas kultur och förhållande. Kan läsas som krocken mellan det gamla och det nya mellan olika kulturer. Kan också läsas som vilken motsättning som helst där grupper ställs mot varandra. Om rädsla, fruktan och avundsjuka.

Karin .

2021-10-06

Betyg

Helt fantastiskt bra! Tårarna rann på slutet.
Väcker många tankar och funderingar, det är så komplext!

L

Lars Wirtén

2021-09-29

Betyg

Oerhört stark, imponerande i struktur och berättarteknik, väldigt bra språk. En av de bästa böcker jag läst på länge, klart nummer ett i år!

Anna Kreissl

2021-06-11

Betyg

Gripande om Samernas situation

Katarina Nord

2021-05-27

Betyg

Fantastisk historia om samerna Deras problem med att inte bli tagna på allvar när renar blir dödade. Och framförallt att läsa historien ur Elsas perspektiv. Elsa är ett barn som växer upp till ung kvinna som bär med sig en hemsk upplevels när någon dödat hennes ren. Svårt att inte släppa allt och bara sträckläsa!

Britt-Marie Kullin

2021-05-18

Betyg

Betyg: 5 av 5 - 📚 - Boken Stöld av Ann-Helén Laestadius är den tionde boken som jag läser av dom tolv nominerade böckerna i Årets Bok 2021. Boken Stöld är författarens elfte bok, men hennes första bok som riktar sig mot vuxna. Jag har inte läst någon av hennes barn- och ungdomsböcker, så det här är den första boken som jag läser av henne. Och jag tycker att det är en helt fantastisk bok. En stor roman som jag tycker att alla ska läsa. Jag lärde mig mycket av boken, om samernas liv. Jag älskar böcker som får mig att googla för att läsa mer om det som boken handlar om. Rekommenderar varmt boken, som jag tror har en stor chans att bli Årets Bok.

Solveig Andersson

2021-05-10

Betyg

Utsökt prosa, hur har jag kunnat missa den här författaren? Läs den!

Henrik Johansson

2021-03-30

Betyg

Spännande och välskriven. Konflikterna mellan nytt och gammalt, kulturer och rent jäkelskap. Läsvärd ur många perspektiv.

Henrik Johansson

2021-03-30

Betyg

Spännande och välskriven. Konflikterna mellan nytt och gammalt, kulturer och rent jäkelskap. Läsvärd ur många perspektiv.

R

Rosita Söderström

2021-03-11

Betyg

Hur skriver man en värdig, kort men innehållsrik recension till en sådan här hyllad och viktig bok? Jag kan "bara" hålla med baksidstexten att Stöld är en vild och på flera ställen vacker jojk men också oerhört brutal och smärtsam.

Vi får följa nioåriga Elsa, vems älskade ren Nastegallu - Vitfläcken på svenska - dödas. Elsa bevittnar dådet men skräms också till tystnad. Hennes sameby får om och om igen utstå hur deras renar dödas och skändas. Samerna terroriseras, inte minst deras barn mobbas. Elsa själv hotas till livet. Polisanmälningar görs men når aldrig längre än till rubriceringen "Stöld".

Genom framförallt Elsas ögon och perspektiv som barn i Sápmi och senare även som ung fortsatt kämpande kvinna, skildras dessa ohyggliga och livsviktiga samhällsfrågor av orättvisor. Konsekvenserna av dessa orättvisor angriper påtagligt denna boks karaktärer av samiskt blod. Övergrepp som inte minst orsakar psykisk ohälsa och driver samer till att begå självmord.

Citerar Elsas tankar ur boken: "Se vad ni driver oss till. Vi orkar inte mer. Vi tar hellre livet av oss än ser våra renar plågas och dödas samtidigt som vi hör er hata oss. Vi tar hellre livet av oss än ser våra marker krympa för en gruva som inte kommer att ge er mer än högst ett decenniums arbete."

Laestadius skriver med ett vackert, kreativt och målande språk, ett exempel ur bokens början: "Gatlampan borta vid krönet av byn hade hicka."

Varje kapitel är namngivet på samiska. Vilket får mig att önska lyssna till boken. Jag själv läste den till största delen högt med närhet av älskade kisevännen.

Samiska är vackert, så och den fantastiska naturen - inte minst i renens marker.

Citerar åter Elsa: "Jag äger inte dig, du är din egen. Du är bara min till låns." Här föll mina tårar.

Till sist men inte minst: Bokryggen är likt ett smycke.

Anna Granström

2021-03-01

Betyg

@annhelenlaestadius är en samisk journalist och författare som fick Augustpriset 2016 för ungdomsboken ”Tio över ett”. Hon fick även Norrlands litteraturpris 2017 och var sommarpratare i P1 samma år. ”Stöld” är hennes första vuxenroman och en av de böcker jag sett fram emot allra mest att läsa i år. Det är en lättläst viktig roman om renskötarlivet, om tjuvjakt, poliser som inte utreder brotten och spänningar mellan samer och bybor sedan generationer tillbaka. Ju mer jag läste, ju mer växte boken. Den tar upp så många olika aspekter och samhällsfrågor. Självmord, missbruk och om att tillhöra ett utstött folk. Det som beskrivs i boken sker hemskt nog i detta nu. Om boken levde upp till förväntningarna? JA! Mycket bra och läsvärd. Har ni inte redan läst den så gör det genast!

Jennifer Johansson

2021-02-14

Betyg

Tack Romanus & Selling för recensionsexemplar!

Elsa är nio år när hon bevittnar en man, som hon väl känner igen och bor i samma by som henne, som dödar hennes egna ren. Nástegallu. Hon skräms till tystnad och vågar inte säga något när polisen blir inblandat, och fallet blir ett av många som inte tar sig längre än förundersökning. Händelsen förföljer henne upp till vuxen ålder där en vardag är präglad med tjuvjakt av renar och där samer och andra bybor har sådan rivalitet mellan varandra så att det förgiftar även kommande generationer.

När jag såg att Ann-Helén skulle komma ut med en vuxenroman, med ett sådant här fantastiskt fint omslag, var jag tvungen att nypa mig i armen. Jag läste hennes Tio över ett när den kom ut och föll pladask för hennes skrivsätt och metoden hon har för att berätta en historia. Och ja, det höll hela vägen även i Stöld. Och när jag läst sista sidan, var det så nära att jag bara stängde boken, öppnade den igen och började om. En av det bästa böckerna jag läst i hela mitt liv, det är vad Stöld är.

Ann-Helén lyckas få in känslan av norr; kylan, känslan, naturen och fridfullheten över att vistas i naturen. Och sedan i allt det där vackra lyckas hon skapa en alldeles för verklig och hemsk bild av många samers vardag. När jag växte upp har jag aldrig sett eller hört om samehat, vilket jag är väldigt glad över. Men att läsa och få reda på att hat finns mot Sveriges urinvånare, det gör mig mörkrädd. Och också att Ann-Helén i denna makalöst berättande bok även tar in klimatkatastrofen med ändrade väderförhållanden och renar som inte kan äta renlav under vintrarna på grund av temperaturerna. Om hur Sapmí drabbas hårdare för att det är högt upp mot Nordpolen. Nä hörni, det här är makalöst.

Ann-Helén skriver med en sådan känsla hela vägen igenom och det känns som att hon till och med hade kunnat få en sten berörd. Karaktärerna känns mänskliga och verkliga, lätta att förstå och veta deras mål och motiv. Deras drömmar, verklighetsundanflykter och mardrömmar. Skrivsättet är långmält men alltid med tonen av att vilja berätta något viktigt. Det är en långsam berättelse, men drivet finns ändå i den hela tiden och gör det svårt att sluta vända blad. Även om jag ibland var tvungen att lägga ner den för att jag blev så äcklad av vissa scener.

Har du inte läst den här? Gör det. Visste du inte om att den här fanns? Nu vet du och kan läsa den.