Stjärneborg

Vinnare av Katapultpriset 2003 för bästa svenska skönlitterära debut ”Röd stjärna, vit stjärna och blå. Hårstjärna, kallstjärna, gasstjärna. De ligger, tänker han, som sådden i jorden på åkern i väntan på skörden. Tyge suckar som redan mätt vid tanken på sitt verk, stjärnkatalogen som han ämnar uppställa utifrån sina observationer. Ptolemaios stjärnkatalog, tänker han, har tusentjugoåtta stjärnor. Tyge Brahes ska ha fler.” Den sista april 1584 står Stjärneborg, Tycho Brahes underjordiska observatorium färdigt på ön Ven, mitt i Öresund. Det räknades som ett av sin tids stora underverk. Men lika mycket som det gav sin skapare ära och berömmelse, gav det honom avundsmän. Alexandra Coelho Ahndoril,...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

H

Harriet Axelsson

2015-12-10

Betyg

Jo det är väl intressant att läsa om Tycko Brahe. Men underlaget att spåna runt är väldigt magert så det blir oerhört många upprepningar på 170 sidor. En artikel hade varit intressant.....

2010-08-02

Betyg

Har läst Alexandra C-A böcker om heliga Birgitta om August Palm. Stjärneborg om Tycho Brahe är trilogins första bok, men jag läste den sist. Som i alla böckerna slås man av det målande språket och alla bilderna.

Nils Thor

2010-05-27

Betyg

Nej, den tilltalade mig inte.

M

Mikaela Staaf

2009-09-02

Betyg

Jag ville gärna tycka om den men det gjorde jag inte. Välskriven, men för mig kändes det väldigt mycket "modern författare lever sig in i hur det var förr i tiden" utan att jag kände att jag VAR där.

Bia Sigge

2009-08-11

Betyg

Läste den givetvis på svenska och det är en läsupplevelse jag inte glömmer. Miljöbeskrivningen kändes perfekt och påminde mig om känslan när jag läste Girl With a Pearl Earring och tyckte att jag befann mig i 1660-talets Holland.