Stig.

Rådström, Niklas

| 2011

Flag from sv

21


"På kvällen någon timme efter att Stig Claesson avlidit ringde någon från TT och berättade. Jag visste naturligtvis hur sjuk han varit och att döden var nära och ändå står vi ju alltid lika oförberedda när den väl kommer. Reportern från TT frågade vad Stig hade betytt för mig, hur jag såg på honom som författare, hur jag såg på honom som konstnär. Jag lyckades knappt säga något. När någon man hållit mycket av går bort vill man inget annat än att tända ett ljus i den tomhet som den döde lämnat efter sig och sedan tyst sitta vid dess flackande låga. Jag vet att det är för sent som så mycket nästan alltid är för sent, men i denna lilla bok har jag ändå försökt att ge ett svar på de där frågorna."I denna mycket personliga minnesbok berättar Niklas Rådström om Stig Claesson och deras vänskap.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anders Nilsson

2012-07-11

Betyg

Tycker mycket om den. Varm, rolig, sorglig och klok.

Emma Hortlund

2012-02-17

Betyg

Den här lilla boken, som kort och gott heter Stig, är en minnesbok om författaren och konstnären Stig Claesson. Innan jag började läsa boken hade jag ingen aning om vem Stig Claesson var och nu när jag har läst boken tycker jag fortfarande inte att jag vet vem han var, men har i alla fall en uppfattning om hur han var (åtminstone som vän till Niklas). Jag känner inte något intresse för att ta reda på mer om Stig, som jag kan göra ibland när jag har läst en bok om en person som jag inte kände till från början.

Boken är skriven av den nära vännen Niklas Rådström och helt ur Niklas perspektiv får man läsa om hans olika träffar och aktiviteter med Stig. Jag tycker att boken handlar om, och säger, minst lika mycket om Niklas. Jag får ibland känslan av att boken var Niklas sätt att skriva av sig och samla sina tankar efter vännens död.

Hela boken, på endast ca 160 sidor, är en enda lång text utan kapitelindelning, med nedslag i olika anekdoter.

För någon som vet vem Stig Claesson var tror jag absolut att det här kan vara en intressant bok att läsa, men mig gav den ingenting.