"Steppenwolf" is a poetical self-portrait of a man who felt himself to be half-human and half-wolf. This Faust-like and magical story is evidence of Hesse's searching philosophy and extraordinary sense of humanity as he tells of the humanization of a middle-aged misanthrope. Yet this novel can also be seen as a plea for rigorous self-examination and an indictment of the intellectual hypocrisy of the period. As Hesse himself remarked, 'Of all my books "Steppenwolf" is the one that was more often and more violently misunderstood than any other'.
Mette axelsen.nutrition@gmail.
2022-01-08
Läste högläsning med min sambo. Det kändes bra att vara två för att kunna diskutera det man läste. Den är en otrolig skildring av psykoanalys i form av Harrys livsöde. Som lekman måste man våga tänka stort och nytt, för att hänga med i den tidvis otroliga berättelsen. Den dröjer sig kvar som ett starkt minne och jag är tacksam att jag hade tålamodet att ta mig igenom detta mästerverk.
2020-03-26
En sådan fantastisk bok! Allt det märkliga som pågår i tankevärlden, nedtecknat och bekräftat. Vi är flera!
Harry Haller är en så kallad stäppvarg. Om morgonen är han trött och omedgörlig men framåt eftermiddagen och kvällen återfinner han sin rätta form. I skymundan och egensinnig håller sig Haller mycket för sig själv. En tillbakadragen, fundersam och mycket klok stäppvarg. Formad i dualitet, en tudelning i varg och människa, i drift och själ. Harry känner sig som en ”människa”, en värld av tankar och känslor, tämjd och sublimerad av samhället, men samtidigt känner han sig som en ”varg”, en dunkel värld av drifter, vildhet, grymhet, av osublimerad och rå natur. Primitiv och tyglad försöker Haller avgöra vilken del han är i varje handling.
Följande roman av nobelpristagaren (1946) Herman Hesse är en fantastisk psykologisk studie om människans dualitet. Handlingen kretsar kring Harry Haller och hur han kommer över traktatet Stäppvargen. Det är en tidlös klassiker som är en djupdykning i en mans mest underliga och abstrakta vy på omvärlden och sig själv. Med fängslande beskrivningar och djupa skildringar lyckas Herman Hesse ge sig bild av Stäppvargen och dennes inre och yttre bataljer i samhället.
Ännu en av de stora läsupplevelsen i unga år. Förstod vad inte så mycket, var imponerad av att han såg vad nazisternavvar på väg redan tidigt. Läste om den för 10 år sedan, som Ljudbok och Erland Josefsson läste. Underbart, men den kändes inte lika djupsinnig som jag uppleve den i sena tonåren.
2012-01-17
En nästan lite kuslig bok med en väldigt välfunnen titel. Väcker många frågor om människans tillvaro.
2010-04-09
Fem stjärnor när jag var runt 20 år. Idag är det inte säkert att det skulle bli samma höga betyg.
Utan att göra några stora utsvävningar i tolkningsväg vad gäller filosofi och psykologi så kan jag säga att jag tyckte om större delen av denna bok, men framför allt pga det vackra språket och de klockrena beskrivningarna av Harrys iakttagelser och funderingar. Förordet var en smula träigt, men tog man sig bara förbi det blev det genast bättre. Upplösningen av boken har i mitt tycke närmast hallucinogenbesläktade inslag, så det var lite av en besvikelse tyvärr.