ÖSTEN - Hundar och halstabletter

Larén, Sanna

| 2018

Flag from sv

5


Östen ger sig ut för att påska för första gången. Med sig har han lillasyster Nora och grannen Edward. Om Östen hade vetat att man bara kunde gå runt en stund i trappuppgången för att få godis, hade han börjat göra det för flera år sedan. De tre upptäcker snart att det inte bara bjuds på godis när man påskar. Nej, man kan även få sig en näve halstabletter och en och annan ? hund!

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

N

Nina Hansson

2019-04-22

Betyg

Östen-hundar och halstabletter vann jag i en tävling på instagram. Den passar jätte bra att läsa för sina barn nu i påsk. Mina tjejer tycker att den är bra och rolig. Även jag som mamma kunde inte låta bli att le ibland. Boken är skriven av Sanna Lar'en och de fina bilderna är illustrerad av Johanna Isaksson. Utgiven av Idus förlag. Den handlar om Östen och hans syster som får reda på, av deras mamma, att det är påsk afton och då kan man klä ut sig och gå ut och påska. När de har ätit frukost klär de ut sig till monster och humla. Mamman vill de ska klä ut sig till påskkärringar. De börjar att påska i sin egen trappuppgång. Där förstår inte alla hur det fungerar när barn är ute och påskar. Då kommer mamman med andra kläder och de byter om. Det ringer på deras dörr och det är kompisen Edvard som dyker upp. Han är också utklädd till påsk kärring. De bestämmer att de ska gå till nästa trappuppgång och påska. Av en farbror får de glass. Östen tycker att de andra äter glassen långsamt och medan de andra äter ringer han på i ett hus i stället. En flicka öppnar och berättar att hon har feber och inte kan gå ut. Hon berättar att hon inte har något godis hemma att ge honom. Han får något annat istället. Jag vill inte avslöja vad det är, men till slut tröttnar de på gåvan och lämnar tillbaka gåvan till flickans pappa. Och även eftersom de haft sådan tur en påse godis till den sjuka flickan. Det tyckte jag var så gulligt. Omtänksam kille. Pappan blev förvånad och tycker att så gjorde man inte på hans tid. Men förklarar Östen det är andra tider nu.

J

Betyg

Rolig, härlig & vackert illustrerad!

@barnbokstips

2019-01-20

Betyg

Jag och 5-åringen läste Östen, hundar och halstabletter av Sanna Larén och illustrationer av Johanna Isaksson, Idus förlag.
Det här är en humoristisk bok om att påska där de vuxnas syn på att påska krockar med barnens sätt att påska. Mamma föreslår att Östen och hans lillasyster Nora ska påska, men kanske inte som ett monster och en humla. Barnen trodde kanske inte heller att man kunde få en hund när man påskade, men när godiset är slut så kan man visst det. Berättelsen är rolig och liknar lite stilen i böckerna om Håkan Bråkan. Den får verkligen med barnens perspektiv och sätt att uttrycka sig och får en att fnissa. Läsåldern är 3-6 år och det är en bilderbok, men med mycket text och rätt få bilder så jag tänker att den går att delas upp och läsas mer som en kapitelbok, även om vi läste i ett sträck. Jag skulle gissa att den kanske passar bättre för barn ca 5-8 år.
En rolig bok värd att läsas!

G

Gustavs Bokhylla

2019-01-18

Betyg

Denna bok är så rolig. Både för stora och små. Vi skrattade så vi grät. Det är en kort högläsningsbok eller en kortare bok för den som läst sig läsa själv. Handlar om syskonen Östen och Nora som ska påska med sin kompis Edward. De vet dock inte riktigt vad påska är och klär först ut sig i det de själva vill innan mamma styr upp dem. Sedan påskar dem och får både halstabletter, en hund som heter Gustav (bara det var roligt) och det traditionella godiset. Fina bilder och kul text. Rekommenderas varmt!