Stäppvargen

Hesse, Hermann

| 1997

Flag from sv

1523


Harry Haller är en medelålders, ekonomiskt oberoende enstöring, en melankoliker utanför mänsklig gemenskap. Missnöjd med sig själv och sin omvärld grubblar han fåfängt över sin situation tills han får 'Traktat om Stäppvargen' i händerna. Denna mystiska lilla skrift innehåller nyckeln till hans egen personlighet: han är en kluven varelse, halvt människa, halvt varg med en ursprunglig vilddjursnatur som stängts inne och förträngts av rådande moral och traditioner. I Stäppvargen skildrar nobelpristagaren Hermann Hesse den moderna människans slitningar mellan ande och driftliv. Romanen hör till de starkaste tyska böckerna från mellankrigstiden.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Karin

3w

Betyg

Fascinerande läsning

K

Karin

3w

Betyg

Fascinerande läsning

Betyg

Läste högläsning med min sambo. Det kändes bra att vara två för att kunna diskutera det man läste. Den är en otrolig skildring av psykoanalys i form av Harrys livsöde. Som lekman måste man våga tänka stort och nytt, för att hänga med i den tidvis otroliga berättelsen. Den dröjer sig kvar som ett starkt minne och jag är tacksam att jag hade tålamodet att ta mig igenom detta mästerverk.

U

Ulrika Håkansson

2020-03-26

Betyg

En sådan fantastisk bok! Allt det märkliga som pågår i tankevärlden, nedtecknat och bekräftat. Vi är flera!

Philip Stenström

2019-02-09

Betyg

Harry Haller är en så kallad stäppvarg. Om morgonen är han trött och omedgörlig men framåt eftermiddagen och kvällen återfinner han sin rätta form. I skymundan och egensinnig håller sig Haller mycket för sig själv. En tillbakadragen, fundersam och mycket klok stäppvarg. Formad i dualitet, en tudelning i varg och människa, i drift och själ. Harry känner sig som en ”människa”, en värld av tankar och känslor, tämjd och sublimerad av samhället, men samtidigt känner han sig som en ”varg”, en dunkel värld av drifter, vildhet, grymhet, av osublimerad och rå natur. Primitiv och tyglad försöker Haller avgöra vilken del han är i varje handling.

Följande roman av nobelpristagaren (1946) Herman Hesse är en fantastisk psykologisk studie om människans dualitet. Handlingen kretsar kring Harry Haller och hur han kommer över traktatet Stäppvargen. Det är en tidlös klassiker som är en djupdykning i en mans mest underliga och abstrakta vy på omvärlden och sig själv. Med fängslande beskrivningar och djupa skildringar lyckas Herman Hesse ge sig bild av Stäppvargen och dennes inre och yttre bataljer i samhället.

SP

2017-08-28

Betyg

En klassiker som ger mig intressanta bilder. Gillar den!

Victoire Marcel

2016-05-14

Betyg

Jag kände en väldigt behaglig känsla i magen när jag läste om den (hade glömt fruktansvärt mycket sedan sist), som jag brukar göra när det kommer till Hesse. Slutet är lite lustigt, men intressant.

Emma Svanberg

2014-08-02

Betyg

Stundtals briljant, stundtals extremt gubbigt och egenkärt.

M

Magnus H

2013-06-01

Betyg

En av mina absoluta favoriter! Språket, närheten och intensiteten!

Maria Brusewitz

2012-12-08

Betyg

Ännu en av de stora läsupplevelsen i unga år. Förstod vad inte så mycket, var imponerad av att han såg vad nazisternavvar på väg redan tidigt. Läste om den för 10 år sedan, som Ljudbok och Erland Josefsson läste. Underbart, men den kändes inte lika djupsinnig som jag uppleve den i sena tonåren.

Annika Olsson

2012-08-16

Betyg

Annorlunda. En psykologiskt skriven bok där vissa stycken är vackra andra underliga. Man känner hans leda och hans bitterhet över livet. Men behöver det vara så? Klart läsvärd.

E

Evert Nilsson

2012-01-17

Betyg

En nästan lite kuslig bok med en väldigt välfunnen titel. Väcker många frågor om människans tillvaro.

J

Jasmine S

2011-01-08

Betyg

Kommentera...

K

Karl Nordström

2010-05-04

Betyg

mycket läsvärd!

S

Suncana Smolic

2010-04-09

Betyg

Fem stjärnor när jag var runt 20 år. Idag är det inte säkert att det skulle bli samma höga betyg.

Mylar .

2009-12-03

Betyg

Mitt intresse stiger och sjunker flera gånger medan jag läser boken. Vissa delar är helt ointressanta, några helt uppenbara, andra upprepande. Lite då och då byter lyckligtvis historien riktning och karaktär och därför blir den ändå intressant som helhet.

david palmqvist

2009-11-24

Betyg

Det är nog den bok jag läst om flest gånger! Jag tycker att den har något nytt att tillföra varje gång. Jag tycker att Hesse är storartad men Stäppvargen är kanske hans mästerverk.

Anders Nilsson

2009-10-10

Betyg

Tyckte mycket om den här boken som tonåring. Läste om den som 40-åring och tyckte den handlade om en fåne som lärde sig umgås med folk. Platt.

marten l

2009-08-25

Betyg

Komplett.

Patrik Andersson

2009-07-14

Betyg

Fullständigt brilljant!

Jack Russel

2009-05-23

Betyg

Utan att göra några stora utsvävningar i tolkningsväg vad gäller filosofi och psykologi så kan jag säga att jag tyckte om större delen av denna bok, men framför allt pga det vackra språket och de klockrena beskrivningarna av Harrys iakttagelser och funderingar. Förordet var en smula träigt, men tog man sig bara förbi det blev det genast bättre. Upplösningen av boken har i mitt tycke närmast hallucinogenbesläktade inslag, så det var lite av en besvikelse tyvärr.