Standard

Bouraoui, Nina

| 2014

Flag from sv

13


»Men vad tror du, Bruno? Inbillar du dig att du skulle ha en chans om hon visste hur ditt liv egentligen ser ut? Då är du ju riktigt blåst. Vet du vad den här sortens tjejer kallar sådana som oss? Standardkillar. Det är vad vi är för dem, standardkillar. Och vet du varför? Därför att vi inte är helblåsta men inte hyperintelli­genta heller, inte supersnygga men inte asfula heller... Det är vad vi är Bruno, medelmåttor, killar som man bara ser rakt igenom, som man umgås med utan att älska...» I sin roman Standard (2014) bryter Nina Bouraoui med sin tidigare autofiktion och tecknar ett naket porträtt av en antihjälte i vår tid. Den fransk-algeriska författaren Nina Bouraoui, född 1967, räknas som en av Frankrikes mest betydande författare av idag. För Mina onda tankar belönades hon 2005 med det prestigefyllda Prix Renaudot. »Hon skriver som i ett enda stycke, andfått, man kastar...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Johan Bengtsson

2015-03-28

Betyg

Mästerligt skriven roman om en fabriksarbetare, Bruno, och hans miserabla livsöde.
Bruno är väldigt ensam, bor i en typiskt människofientlig förort. Han har det ganska tryggt materiellt och vill inte att något skall rubba hans trygga och trista lunk. Han umgås med en barndomsvän i sin uppväxtort, och träffar ungdomsförälskelsen Marlène som kommer att ställa till det rejält för honom. Boken är en minst sagt inträngande studie i tristess, dåligt självförtroende, cynism. Den skildrar ett torftigt, själlöst, omänskligt samhälle som förstör människor.
Lysande samhällskritik!

Sofia Grundtman

2014-12-25

Betyg

"Det fanns ingen lycka, utan bara smulor av den, ögonblickslyckor, små bitar som sedan flög sin väg i vinden för att aldrig mer återvända."