De bsta vnnerna Anna och Francesca vxer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. I horisonten skymtar Elba, men p Via Stalingrado r det kring stlverket livet rr sig. Flickorna r tretton r, p vg att ta steget in i vuxenvrlden och r heta freml fr mnnens och pojkarnas blickar. De r prinsessor i ett fallfrdigt kungadme och drmmer om ett liv tillsammans lngt borta frn frldrarna och stlverket. Anna har stora planer fr sitt liv, hon ska lsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drmmer om att bli velina, att jobba p tv eller bli modell. Stl r en gripande skildring av tv unga flickors vnskap och hur de tillsammans mter omgivningens krav och frvntningar. Samtidigt ger romanen en storslagen nutidsbild av livet p Italiens baksida
2022-02-02
En hrlig bok med mnga livsden, men frmst tv flickors, 13 r.
Deras vuxenblivande som tar sig mnga svngar- bde lustfyllda och farliga. De bor i ett fattigt omrde med stlverket- det kan tolkas symboliskt, en anlggning som frhrdar.
Inte s lngt frn turistn Elba som blir symbolen och drmmen om en bttre framtid. Kan man ta sig dit?
Mycket bttre n frvntat! Jag gillar sttet hur frfattaren vxlar mellan de olika personerna och hndelserna. Det kan bli rrigt att skriva p det sttet, men tycker inte att det blev det. Bra skildring om de tv tonrstjejerna och alla personer runt dem. Vldigt mlande beskrivningar om bde personer, milj och knslor.
Det var ett tag sedan jag kpte Stl och meningen var egentligen att jag skulle ta med den p en semesterresa till Italien. Nu blev det inte s, men boken blev framrstad hos boktokarna som valet i mars-april och d tyckte jag det var lika bra att lsa den. Ls mer p http://bokslut.blogspot.se/2015/04/stal-av-silvia-avallone.html
Silvia Avallones starka debutroman Stl r Mina drmmars stad flyttad till Italiens baksida r 2001. Men mnniskornas frhoppningar om en bttre framtid i stlstaden Piombino verkar svrare att frverkliga n i Per-Anders Fogelstrms arbetarskildring frn 1800-talets Stockholm.
Samma socialrealism. Samma medknsla. Samma tragik. Dr Fogelstrm gjorde det frflutna levande gestaltar Silvia Avallone sin samtid.
ven om romanen har kritiserats fr att ge en alltfr dyster bild av livet i ett slitet hyreskomplex i skuggan av ett stlverk plgat av hetta, buller och driftinskrnkningar, s r det med knivskarp iakttagelsefrmga och psykologisk insikt Avallone skildrar ett stycke Toscana bortom turismens schablonbilder.
Visst glittrar havet under en bultande sol och visst lockar turistn Elba som en hgring lngt drute, men strnderna nedanfr hyreshusen bjuder p lika mycket skrp och tng som sand. Det r genom fjortonringarna Anna och Francesca och deras familjer p den phittade gatan Via Stalingrado vi fr ta del av en tillvaro, som lmnar mycket vrigt att nska.
Tonrstjejerna, varken barn eller vuxna, r ett sammansvetsat par som leker och flirtar, upplever en sinnlig gemenskap som r hetare och intensivare n ett systerskap. Tillsammans r de oslagbara, var fr sig bara srbara och vilsna. De omges av misshandlade och tystade mammor, av krk till pappor, av unga mn som dvar sin hglshet med sprit och knark och sex p sunkiga barer.
Annas storebror r traversfrare p stlverket. Hans ungdomskrlek gr en klassresa och blir vlbetald tjnsteman p fretagets personal- och ekonomiavdelning. Deras avsomnade relation vcks till liv i en knslostormande blixtbelysning dr klass stlls mot klass, jobb mot arbetslshet, verordnad mot underordnad, jmstlldhet mot patriarkat, handlingskraft mot drogberoende passivitet. Detta sidospr i berttelsen utvecklar Avallone till ett nstan klassiskt desdrama.
Romanen Stl r en bok man svettar sig igenom, luktar sig till, lider med och ibland till och med njuter av.
I skuggan av stlverket i ett nedgnget bostadsomrde i Italien med utsikt ver n Elba (som en annan vrld som man aldrig besker) lever tv familjer och mnniskorna omkring dem. Det r ett hrt liv. Avallone anvnder ett effektivt och rakt berttarperspektiv. Inga terblickar eller avvikelser, inga sprkliga utflykter. Berttelsen r som en hrt spnd bgstrng. Personerna r skarpa i konturerna. P ngra f rader fngar hon de svikande fderna, trtta mdrarna och ungdomarna som lever ganska utlmnade t sina drmmar och sociala och sexuella skanden. Lttlst men tung.
2013-09-23
En av de bsta romanerna jag lst den senaste tiden! Historien flyter hela tiden p i en bra takt och med ett fint sprk. Jag knde att jag blev vldigt intresserad av livet i Piombino och hela tiden ville veta mer om mnniskorna som beskrevs. En bok jag starkt rekommenderar!
En fantastisk bok, blev helt betagen av den, bde av skrivstilen, berttelsen, karaktrerna ja allting! Storyn om tv unga vnner, deras vnskap, deras vuxenblivande, deras sammanhang, deras familjer, miljer, framtidsstrvanden, drmmar och frutsttningar. S snyggt skrivet, utan att offergra, men nd lyfta fram utsattheten, om knslor som uttalas, knslor som inte uttalas men fr konsekvenser nd! Bara lskar den!
En stark fyra till denna berttelse. Tycker att jag fick en bild av hur den ekonomiska krisen i sydeuropa slr mot den lilla mnniskan. Och hur ltt det blir fel mellan mnniskor ven om alla har det godaste intentioner. Det hr r en riktigt bra bok. Mycket svrta men nd varm i ett rtt hopplst samhlle.
2013-02-18
En bok att bli uppslukad av, spnnande milj och gripande personskildringar som verraskar mig som lsare. Ett Italien p 2000-talet som jag inte visste ngot om.
Gripande om tv 13-riga flickors sommar nn gng p 2000-talets brjan. Det r Italien, det r arbetarklass, det r stark sol och s den bullrande stlfabriken som hller ett fast grepp om invnarna i den lilla staden. Trots att det egentligen inte finns ngot att drmma om r det drmmarna (om ngot annat) som hller mnniskorna vid liv. Fina personskildringar och en vemodig beskrivning av Berlusconis Italien -ett Italien i ngot slags frfall..
2012-12-14
Den hr boken berrde mig otroligt mycket. Den var s sorglig men man kunde nd sknja ljuset ngonstans. Mycket lsvrd!
2012-10-29
Det hr skulle visa bilden av det moderna Italien, enl baksidan. Misshandel, sprit och knark tydligen.En helt annar bild av mitt favoritland.
En rrande historia om de tv flickorna var det nd.
Det blir tjatigt i lngden att lsa om den hemska staden Piombino befolkad av "white trash". Flickornas relation kunde ha blivit intressant lsning om frfattarinnan varit intresserad av deras psyke. Men detta r en kollektivroman som, faktiskt med visst frrakt, skildrar alla i deras nrhet. Alla och ingen p djupet.