Staden

Upptäck hur staden skiftar form!Välkommen till Staden! Här får du följa stadsbildens förändringar sedan slutet av 1800-talet till våra dagar. Hur har modet förändrats, när försvann hästarna och när tog bilarna över? Och hur såg bussarna ut förr i tiden?Emelie Östergren är serieskapare, barnboksförfattare och illustratör. I bildverket Staden belyser hon på ett lättsamt sätt hur staden ständigt skiftar form. Det finns massvis att upptäcka i bilderna, både detaljer och berättelser att fundera och samtala kring. "Texten är sparsam, men innehåller mycket substans. Den ger tillsammans med bilderna en rolig läsupplevelse för något äldre förskolebarn." Åsa Österlöf, BTJ

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Bettan_bokprataren

2020-02-14

Betyg

En trevlig och detaljerad bok om hur staden har förändrats sedan slutet av 1800 talet och fram till idag. Det gör inget att det inte är så där super mycket text då bilderna är så enormt detaljrika och man kan prata om varje uppslag hur länge som helst. Det gillar jag då det är pedagogiskt och främjar till ett aktivt läsande och att diskussioner tillåts. Med det sättet att läsa så blir det spännande varje gång man läser boken då läsningen kan bli totalt annorlunda för varje gång. Se fler bilder och läs mer på min blogg https://bokprataren.blogspot.com/2020/02/staden-emelie-ostergren.html

Betyg

I denna myllrande bilderbok får vi utforska hur stadsbilden har förändrats de senaste hundra åren.
Här får vi upptäcka bilarnas framfart och hur hästarna försvann i stadsmiljön.
Utöver fordon får vi upptäcka massor av andra tidsenliga detaljer i Östergrens detaljerade och innehållsrika illustrationer.
Vi får även fundera över hur framtiden kommer att se ut.
Boken marknadsförs till åldrar 3-6 år av bokhandeln, men jag skulle säga att den fungerar lika bra till lågstadiebarn.
Texten fokuserar framförallt på fordon och den utveckling som skett inom transportmedel, men om du verkligen tar dig tid att observera bilderna kommer du upptäcka så mycket mer.
Mode, intressen, affärsutveckling, kultur i olika tider osv. För den intresserade ger verkligen illustrationerna ett brett spektra av potentiella samtal om tusen olika detaljer i boken. Roligt!
En rolig grej att göra med barnen är att jämföra de första uppslagen i boken med de sista. Vad är lika? Vad har förändrats?

Beroende på vilken ålder och personlighet på barnet man läser för kanske inte hela texten är intressant. Men då tänker jag att bara bilderna kan räcka gott och väl. Exempelvis sätta sig med ett barn på 2-3 år och enbart bokprata om bilderna. Så min tanke är att boken kan fungera fint för ett brett åldersspann om man läser boken på olika sätt.
Men för det vetgiriga barnet kan den exakta texten vara en fröjd att läsa.
För det observanta barnet är det väldigt roligt att upptäcka små roliga detaljer överallt. Vad är det för en galen mamma
som låter sitt barn gå balansgång på räcket när det är fem meter fallhöjd ner i trottoaren på andra sidan? Några meter bort ser vi ännu en mamma som sneglar på dem och själv håller en hand på sitt barns axel trots att hennes barn står så försiktigt bakom räcket. Eller kanske är det inte alls det som händer? Det är min tolkning av bilden - men hur tolkar min medläsare den?
Eller tanten med rullator som går mitt i gatan och verkar skapa trafikstockning.
Exemplen kan göras många, säkert är iallafall att du kommer hitta nya knasiga detaljer i bilderna vid varje genomläsning av boken.
Härlig med en bok med en så stor variation i sättet man kan uppleva den. Genom det så har den också en stor målgrupp där den kan passa. Fint!
Även ett rekommenderat inköp till skolbibliotek.