Mycket fngslande serie om hur Stockholm och dess invnares livsvillkor har frndrats under - trots allt- relativt kort tid. Och en pminnelse om att det inte r en sjlvklarhet hur vi har det idag eller att det kommer att best utan att man medvetet strvar efter att bevara och frbttra mnniskors villkor.
Jag hade hga frvntningar och utifrn dem knns tyvrr stadsserien som en stor besvikelse. Det r ett fantastiskt projekt men karaktrerna knns alldeles fr endimensionella, upprepande och rakt upp och ner trkiga fr att engagera tillrckligt. Framfr allt mrks detta i denna den sista delen som mest knns som en enda lng epilog.
2011-04-25
Jag har nu p ganska kort tid lst hela stadsviten(tidigare hade jag bara lst frsta delen, och detta p hgstadiet). Egentligen tycker jag att Stad i vrlden liksom de fregende r "en fyra". Men sviten r en imponerande enhet, helheten knns strre n de enskilda delarna. Och drfr fr den avslutande delen en femma.
Per Anders Fogelstrm skulle man ju grna hllit i handen d han visat sitt Stockholm, eller kanske vandra med ngon annan som knner till staden. Tycker att alla fem bckerna r s otroligt bra, s ofattbart att frst hur mycket som ndrat endast p hundra r. Karaktrerna i boken r intressanta. Fattigdomen som r s vl beskrivet i de frsta bckerna har vi svrt att frst, kmparglden brinner, livet gr vidare i slktled, intressant att flja de olika personerna. Jag fattar inte att jag missat dessa bcker, rekomenderar dem verkligen . Mycket lsvrd. Stark femma
2009-06-29
Lser dessa bcker omigen eftersom de berttar om en tid nr anor till mig fddes och levde som barn i Stockholm och via Allmnna barnhuset hamnade i norrland. Som slktforskare fr jag, som fdd p landet, frstelse fr de levde i storstaden.
2009-06-14
I alla fall alla Stockholmare borde lsa den hr serien. Upptck hur vr huvudstad blev till vad den r idag.