Aischylos Orestien Almqvist Amorina Almqvist Drottningens juvelsmycke Atterbom Lycksalighetens ö Ibsen Vildanden Shakespeare Macbetth Shakespeare Richard III Strindberg Spöksonaten
Detta lilla lättlästa och kraftigt medryckande drama var min egentliga inkörsport till Strindberg.
Och som sådan vill jag rekommendera texten i fråga !
Stycket har formen av just ett drömspel och föregriper surrealismen, med sitt drömliknande absurda händelseförlopp, och sin uppfattning om drömmens ocensurerad sanningar som "verkligare" än det vakna tillståndets rationaliserade "verklighet".
Dramat problematiserar de flesta aspekter av människans tillvaro; kärleken, den goda viljan, Ã¥lderdom, och karriär.
Och pÃ¥ den stora övergripande frågan om livets mening tycks svaret vara ett tomt, kallt, nattsvart ekande: "Den saknas !"
Ehuru svart, pessimistiskt, och absurdt, Ãr dramat inte dess mindre vansinnigt humoristiskt, roande, och har förmågan att få igång det maskineri, som har säte bakom pannbenet, och till och med få arbetet att kännas roligt !
SKA LÃSAS !
2016-03-07
Även om miljön är ålderdomlig, känns dramats andemening stämma mycket väl med vår tid.
2011-07-29
Strindberg vet sådant om överklass och underklass som det nu så beundrade geniet Nietzsche inte har en aning om.