?I samma ögonblick som jag hörde hur McAra hade dött skulle jag ha tagit mig därifrån. Jag förstår det nu ?? Berättaren i Robert Harris nya roman är professionell spökskrivare ? cynisk, på jakt efter snabba pengar, med vass penna. Han är van vid att arbeta åt avdankade rockstjärnor och diverse halvkändisar, men en dag får han i uppdrag att skriva den nyligen avgångne brittiske premiärministern Adam Langs memoarer. Han ska efterträda den förre spökskrivaren Michael McAra som har påträffats drunknad i närheten av förlagets ägor på ön Martha's Vineyard i USA. Adam Lang och hans fru Ruth befann sig där för att samla pengar till en stiftelse, och det var Adam Lang själv som identifierade kroppen. Spökskrivaren kan inget om politik, men han kan inte motstå erbjudandet om en kvarts miljon dollar, även om han blir lite nervös då han får reda på att han bara har en månad...
2012-08-01
Första gången jag sprang på Robert Harris var efter ett 'felköp' när jag blandade ihop honom med Thomas Harris (när lammen tystnar, Röd drake, osv.) och hade problem att komma in i Pompeii, eftersom den var sååååå tråkig (om man nu förväntar sig en psykologisk triller...). Vid tredje försöket upptäckte jag att Pompeii är en jättebra bok.
Jag gav mig på The Ghost med stor förväntan och blev besviken av att det åter igen tog tre försök att komma igenom boken, men den är faktiskt riktigt bra, om än skriven från en dystergöks perspektiv.
Boken passade jättebra att läsa när vädrets makter också körde tema dystergök. Den är lågmält oroväckande, för det måste dölja sig en katastrof bakom alla rökridåer... Det finns flera delar av boken som jag inte gillar alls och stereotypt raljerande om stereotyper, men inte ska vi gilla allt vi läser!
2011-12-30
Otroligt bra bok av Robert Harris, varje sida präglas av ohyggligt tight spänning. Imponerande!