En gammal dam frn Normandie dyker upp p kommissarie Adamsbergs kriminalrotel i Paris och vgrar tala med ngon annan n Adamsberg sjlv. En natt p en skogsvg i nrheten av den lilla orten Ordebec sg hennes dotter Spkryttarna, en hord levande dda p jakt efter ostraffade brottslingar bland invnarna. Enligt en gammal legend frebdar spkryttarna ond brd dd, och traktens mrdare, tjuvar och andra skuldmedvetna mnniskor knner sig hotade. Trots att Normandie ligger lngt utanfr hans jurisdiktion, gr Adamsberg med p att utreda fallet och frska rdda nnu icke avsljade brottslingar frn ett fruktansvrt de. Historikern och medeltidsarkeologen Fred Vargas skriver sedan mnga r bcker p heltid. Hon r en av vrldens mest lsta franska frfattare med ver fem miljoner slda exemplar, och har tilldelats en mngd franska och utlndska priser. Fler titlar i serien om kommissarie...
Det hr r en trevlig deckare med ett vl uppbyggt mysterium men slutet gav mig tyvrr ingen wow-knsla. En av bokens styrkor r karaktrerna, de r trevliga och flesta av dem r lite excentriska p olika stt, vilket ibland leder till smlustiga skmt. En annan styrka fr mig r Vargas stt att skriva, texten flyter p bra utan att knnas fr simpel men det var stundvis strande med lite vl pltsliga byten av perspektiv frn en karaktr till en annan mitt i ett stycke.
Att det skrevs en del om Ordebecs historia och legenden som en del av fallet tilltalade mig, det mrks att Vargas r historiker i hennes stt att beskriva detta.
Boken bollar ven sidohandlingar med en mordbrandsutredning och en omhndertagen skadad duva som finns med i bakgrunden p ett ganska snyggt stt.
Jag hade inte lst ngra av bckerna med Adamsberg tidigare och ven om det kndes som mnga namn att hlla reda p i brjan s fick man ett bra grepp om karaktrerna. (Lste Cirkeltecknaren direkt eftert och jag gillade faktiskt den hr bttre). Jag tnker absolut lsa mer av den hr serien.
Inte en deckare fr den som vill ha dem hrdkokta och ven om spkhistorien viktig fr fallet br boken inte kategoriseras som skrck.