En majkväll 2017 stöter författaren Stefan Lindberg ihop med Mathias Splendor Johansson på en uteservering i Stockholm. Han har ett förflutet i en sekt ? Paradiset ? med megalomana ambitioner; man har använt en sinnesvidgande drog för att få själar, minne och framtid att flyta samman, och det visar sig snart att Splendor har kännedom om en förträngd händelse i Stefans förflutna.Splendor är en roman som spränger autofiktionens gränser och försätter läsaren i ett tillstånd av absolut och hallucinatorisk närvaro. På en gång mysteriespel och kärleksberättelse pekar romanen ut en ny riktning i Stefan Lindbergs författarskap. Och återkopplar till dess rötter.Nominerad till Augustpriset och Sveriges Radios romanpris 2020.
Varför läste jag den här boken? Snitsigt skriven men allt var mycket rörigt. Hade nog svårt att hänga med ibland, eller var jag inte tillräckligt engagerad? Och allt kring det här med droger. Kunde inte riktigt förstå det? Romantiserande? Nu blir det här gnälligt. Borde kanske lagt boken ifrån mig tidigt? Slutat läsa. Men jag gav den en chans.
2020-08-02
Spännande läsning, går helt upp i historien om Splendor och sekten, härligt osammanhängande och utan struktur och sömmar. Huvudkaraktären Stefan är dock störande och gör att betyget sänkts till en trea
2020-05-02
Lämnar mig med ett väldigt obehag. Ett som jag tänker kan få den mest giriga och på jakt efter rus att skippa alla droger.