Lille spöket Gustav gör vad som helst för att förändra sitt livs historia. När Theo och Ramona kommer på besök till Torpa Stenhus ser han sin chans. Även Gustav Vasa är på besök på slottet för att fria till Katarina Stenbock, men hon har helt andra planer. När hon möter Ramona och Theo ser hon ett sätt att klara sig ifrån äktenskapet med den 40 år äldre kungen. Det finns fler spöken på slottet, något Ramonas kusin Robert upptäcker genom ett obehagligt möte. Det får honom att tvivla på att han någonsin ska få återse sina vänner, utan att veta att Theo och Ramona har råkat lika illa ut som han. Historia, sägner och spökhistorier vävs skickligt ihop till en spänningsfylld berättelse. De detaljrika miljöskildringarna får dig att längta efter att besöka platsen. Vem vet, kanske du möter något av Torpa Stenhus spöken?"Det är så lätt att leva sig in i Kims böcker, de detaljrika miljöbeskrivningarna...
2018-11-19
”Den var mycket lättläst fastän den skildrade parallella händelser, var det inte svårt att hänga med i handlingen. Har lite problem med det ibland. Boken lockar en verkligen att besöka Torpa stenhus, spökena var mycket väl beskriva kunde ta på deras känslor. Lärde mig svensk historia som säkert glömts bort av många. Har läst Tillbaka till Pompeji, Riddarsvärdet och nu Torpa stenhus. Älskar spöken och fantasy så jag ger den 5 av 5. Ska läsa mer fantasy böcker av dig. Älskar dina korta kärnfulla meningar inget onödigt pynt. Härligt och friskt att läsa språk för både unga och vuxna.”
@barnboksfamiljen på instagram
2018-10-10
Detta är senaste delen i Theo- och Ramonaäventyr som är en historisk äventyrsserie med fantasyinslag.
I denna boken får vi åter igen följa Theo och Ramona när de åker tillbaka i tiden och får utforska Torpa Stenhus’s historia och sägner.
I en resa genom tiderna tillsammans med spöket efter lilla Gustav Stenbocks får vi även uppleva när Gustav Vasa besökte Torpa Stenhus för att träffa sin blivande fru Katarina Stenbock samt flera andra händelsen genom historian.
Allt inbäddat i en spännande story där spöket Gustav vill få sin vilja igenom.
Denna bok är en riktig bladvändare och jag läste den i en stöt på tåget ner till Bokmässan. Jag fastnade så mycket i boken att den där förseningen på 50 minuter kändes nästan som en fördel - för då hann jag läsa klart boken innan jag kom fram till Göteborg. Chokladen jag köpte som färdgodis låg även den orörd.
Boken är levande och med fint uppbyggda karaktärer, Theo och Ramonas relation är som alltid omsorgsfullt beskriven. Miljöbeskrivningarna är rikliga men jag rekommenderar att innan man läser boken kolla igen bilderna från Kimselius’s besök som återfinns längst bak i boken. Jag hade lite svårt att se Torpa Stenhus framför mig då jag aldrig besökt det i verkligheten. Att se de bilderna innan tror jag gör boken ännu bättre!
Böckerna är också otroligt lärorika för både vuxen och barn. Men allt lärorikt bäddas in i en spännande berättelse som aldrig känns tråkig.
Får man mersmak efter boken så avslutas den med en gedigen faktadel där man kan fördjupa sig än mer.
Rekommenderar absolut denna bok! Den är en del i en serie men fungerar att läsa fristående. Kimselius introducerar skickligt det vi behöver veta för att förstå historian, men fortfarande tillräckligt kortfattat så att den som läst hela serien inte ska behöva läsa långa inlägg kring det.
I detta Theo och Ramona äventyr får du inte bara ett utan två mysterier och en äventyrlig historielektion om Torpa Stenhus.
Ramona och Theo är på bussresa till Torpa Stenhus, med på resan är också Robert som är kusin till Ramona. Tillsammans har Theo och Ramona har en förmåga att kunna resa i tiden och upplevt många äventyr. Redan vid början av den guidade turen på Torpa Stenhus känner de båda att det finns en särskild energi och att de kan hamna i ett nytt äventyr. Och den känslan är helt rätt!
Spöket Lille Gustav Stenbock, som sedan flera hundra år hasat omkring i byggnaden har tröttnat och vill inte längre vara ett spöke. Han utser Ramona till sin räddare, att han med hennes hjälp ska kunna ta sig tillbaka i tiden och ändra skeendet som gjorde att han blir det lilla spöke han är. Under tidsresan träffar de Katarina, en ung kvinna som försöker undkomma att gifta sig med Gustav Vasa. Katarina lurar Ramona för att sedan lägga beslag på Theo. Medan Theo försöker tala Katarina till rätta avslöjar Katarinas mor Ramona och kräver att Katarina gör sin plikt och gifter sig med Gustav Vasa. Theo och Ramona kan fortsätta sin resa till Spöket Lille Gustavs tid.
Parallellt med Theos och Ramonas äventyr träffar Robert Torpa Stenhus tredje spöke och en trevlig känd författare. Spöket är en ung kvinna som enligt sägen blivit inmurad i slottet. Robert försöker hjälpa henne ut men det blir hon som hjälper honom tillbaka till rätt tid.
Robert träffar också en trevlig och känd författare som hjälper och stöttar honom när han förvirrad av sitt möte med spöket letar efter sitt resesällskap. Hela gruppen kan återförenas och tillsammans resa tillbaka till Skåne.
Kapitelbok som lämpar sig väl för högläsning. En spännande och kunskapsgivande bok som underhåller både unga och vuxna läsare.
2018-09-23
Om du är intresserad av svensk historia, eller bara älskar Kims underbara böcker, är den nya boken Spöket på Torpa Stenhus något för dig.
Theo, Ramona och Ramonas kusin Robert är på besök på den gamla borgen Torpa Stenhus. De lyssnar fascinerat till guidens berättelser och iakttar allt det vackra i salarna.
Men vad de inte vet, är att någon följer efter dem. Det lilla spöket Gustav har tröttnat på att vandra runt i salarna. Nu har han utsett Ramona till att hjälpa honom. Det får omtumlande konsekvenser för dem alla.
Kim beskriver platsen på ett underbart fängslande sätt, så att jag som läsare får lära mig om skeenden i svensk historia som jag tidigare inte varit så insatt i. Dessutom blir jag själv sugen på att besöka Torpa Stenhus.
En fantastisk bok , som absolut får en 5 av mig.