Singöspionen

Gustafson, Anders

| 2015

DEN 62-ÅRIGA KRIMINALINSPEKTÖREN SOLBRITT ANDERSSON och hennes man Rune har förverkligat sin dröm och köpt en sommarstuga på Singö i Roslagen. Av en granne får de höra talas om Singömordet, som skett på den närbelägna marinbasen 1986, strax efter att Olof Palme mördades. Trots att anläggningen var välbevakad lyckades gärningsmannen försvinna utan ett spår, och mordet är ännu ouppklarat. Under sin semester kan Solbritt inte låta bli att göra egna efterforskningar. Sökandet efter sanningen sätter igång hänsynslösa krafter, beredda att göra allt för att hindra henne. Singöspionen är en trovärdig kriminalroman som är mycket svår att lägga ifrån sig. En modern svensk deckare utan klichéartat övervåld och med en ovanlig hjälte i huvudrollen: en kvinnlig polis i övre medelåldern.

H

Håkan Carlsson

2022-10-31

Singöspionen skriven av Anders Gustafson & Johan Kant och utgiven av Bokfabriken är den första delen i en serie av tre (men fler böcker kommer att komma med huvudkaraktären). Det är en lättläst deckare, och kan bara hålla med andra när de skrivit att det är en mysig och bra bok att läsa på stranden. Den är spännande men inte våldsam, som någon skrev saltstänk istället för blodstänk. Tempot i boken är lagom snabbt, det händer något hela tiden men man blir inte överöst med olika saker, det puttrar på fint.

Huvudkaraktärerna lär man känna väldigt snabbt och man fattar lätt tycke för dem. Miljön är charmig och mysig. En sommar i skärgården känns som en perfekt skådeplats där både grillkvällar och brott kan utspela sig tillsammans i harmoni.

Har läst att en del klagat över att man redan i första kapitlet får reda på mordoffret och vem som är mördaren. Tror att de har missat att detta är inte en deckare i "Vem var mördaren?"-genren, mordet spelar roll, men det är en större händelse som skall nystas ut. Ser detta lite som en blandning av deckare/polis-thriller och spion/militär-thriller med fokus på polisarbetet.

Jag kommer att absolut läsa de andra böckerna också.

Solveig Andersson

2020-04-09

Talbok, storytel
Avslutar 4 timmar in. Medioker handling och väldigt pk.

A

Anette Niklasson

2017-12-13

Usel bok, en av de sämsta jag läst. Ointressanta karaktärer, torftigt språk och oengagerande handling.

N

Nathalie P

2017-12-10

Läste 64 sidor om hur man firar midsommar, badar och fixar en blomsterrabatt på Singö... Nej, jag kände mig inte motiverad av läsa dom resterande 400 sidorna. Vem mördaren är har jag redan förstått. Möjligen skulle motivet bakom mordet vara intressant att få veta, men orkar ändå inte möda mig att läsa klart den.

Ewa H

2016-10-16

Nej, slutat läsa efter 35-40 sidor. En deckare som börjar som en tråkig skoluppsats lockar inte till fortsatt läsning. Gärna 1minus för min del.

G

Garry Nilsson

2016-04-19

Vill inte läsa något mer i serien. "Gåtan" klar redan från början, "spänningen" följde mönster 1A i ett dåligt filmmanus och man visste exakt vad som skulle hända. Dessutom inget riktigt slut....

Minna Matson

2016-04-12

Jag tycker helt klart om Solbritt och Rune. Fint med en huvudperson som arbetar som polis och som inte följer den vanliga mallen.

Jenny Rolfsdotter

2016-01-13

Mycket bra och spännande bok!

I den här boken får man redan från början veta vem som mördat och på vilket sätt det skedde. Då kan man tro att det inte blir ett dugg spännande. Men då misstar man sig grovt, för här bygger författarna upp en historia kring mordet som gör att det blir väldigt spännande. Det som gör det hela speciellt med den här boken är Solbritt och hennes lite märkliga sätt att lägga semester och familjen åt sidan och engagera sig helt i ett gammalt mord. Mannen Rune får ta marktjänsten och ta hand om det tonåriga barnbarnet utan knot, allt medan Solbritt gräver i det gamla mordet trots otäcka hot mot henne och familjen. Men det är på något sätt allt det här plus själva historien i sig som gör det hela så bra. En riktigt bra mordgåta som ska lösas och familjeproblem som kunde vara hos vem som helst där den ena parten gräver ner sig i sitt jobb. Jag älskar sådana här böcker, de blir personliga på något vis och man kan identifiera sig med karaktärerna. Att det sedan utspelar sig i skärgården är ju ett extra plus.

Bety 4,5 av 5

My.loved.books

2015-06-05

En spännande deckare, med en ny favorit som huvudkaraktär!

Glada Gunvor

2015-05-11

Skaplig men inte mycket mer. Alldeles för mycket militärer för att passa mig. Katarina Ewerlöf som uppläsare är däremot väldigt bra som vanligt.

Lena ss

2015-04-04

Det kunde blivit bra, men att blanda chicklit för alla åldrar med hårdkoktdeckare, och dessutom inte knyata ihop några trådar skapade ett jaha... Bestäm genre o avsluta storyn i nästa bok.

etta är ny deckarserie, Singöserien, med platsen förlag till en ö i norra Roslagen i nordligaste Stockholms län. Platsen verkar vara underbar men likt så många andra platser i Sverige går ingen säker längre. Här finns också en gammal marinbas, numera nedlagd (??eller??) och en dåtids och en nutidshistoria, varav nutidshistorien är den mer framträdande. Jag gillade den, huvudpersonen Solbritt fastnade hos mig, hon föreföll mig som mycket sympatisk. Dessutom fann jag handlingen genomtänkt och underhållande. Det kanske inte är någon deckare som sticker ut precis men jag skulle gärna vilja läsa en fortsättning

Blommiga Barbro

2015-03-28

Men fy! Något så totalt ointressant får man då leta efter! En bok skriven med allt för många präktiga karaktärer, med ett banalt språk och med fördomar. Det enda positiva jag kan komma på är iden om en poliskvinna i min egen ålder som för en gångs skull har huvudrollen. Men det är också allt. Den präktiga självgoda superhjältinnan Solbritt Andersson med sin underbara matintresserade man Rune är bland det absolut tråkigaste smörja jag någonsin läst! Till och med den prisade Katarina Ewerlöf som tillhör favoriterna bland uppläsare, låter uttråkad. Och det förstår jag mer än väl! Den här boken rekommenderar jag till alla med sömnproblem, tio minuter med den här boken och ni sover som en stock! En överstruken etta i betyg från mig!

Boken har en bra handling men är segdragen och torftiga karaktärsbeskrivningar. För mig fungerade det inte alls med en gammal poliskvinna vid namn Solbritt som hårdför utredare!