Den judiska lekkamraten Esther frsvinner tillsammans med sin familj under andra vrldskriget. Pojken Wim i Holland tror lnge att hans vn har dtt. Men Esther och hela hennes familj verlever kriget p ett alldeles speciellt stt. Det drjer sjuttio r innan Wim fr veta sanningen. Hr finns ocks tonringen Henny. Hon r mer arg n rdd under kriget. Varje dag klttrar Henny upp i ett ppeltrd och spanar. Men vad spanar hon p? Spionen i ppeltrdet utspelar sig i ett Europa i ruiner fr sjuttio r sedan och i ett nutida Israel. Den bygger p flera verkliga berttelser. Fristende fortsttning p den uppmrksammade Tulpanpojken. "Berttelsen r bde varm och krleksfull och str stadigt i sin vrdegrund." BTJ om Tulpanpojken. "Jag tnker att detta kan vara en bra bok fr mor- och farfrldrar att lsa fr sina barnbarn och som kan leda till mnga fina samtal kring skillnaderna...
2024-01-15
Fint skriven bok som jag verkligen kan rekommendera. Om man gillar tulpanpojken eller liknande bcker s tror jag att man skulle tycka om denna! :)
Detta r en vldigt rrande och vlskriven bok som bygger p verkliga hndelser. Vi fr flja Esther, en judisk flicka som lever gmd under de sista ren av andra vrldskriget. Fr att ka chansen att verleva s gms hela familjen var fr sig.
Spionen i ppeltrdet skildrar p ett rligt och realistiskt stt hur det kunde vara att behva gmma sig under kriget, som r det som str i fokus i denna bok.
Vi fr ven trffa Henny, en modig flicka som stttar motstndsrrelsen p det stt hon kan.
Boken tar ven upp tiden efter kriget i familjer som faktiskt verlevde. Vilken kamp det kunde vara att terg till at vara en familj med alla erfarenheter i bagaget.
Boken knns vldigt bra avvgd fr mlgruppen. Den skildrar ngot fruktansvrt och vi fr inblick i denna historiska hndelse. Men samtidigt tycker jag Wahlden lyckas skriva en bok som berr och fr oss att minnas - men den skrmmer inte, den ger inte mardrmmar. Skulle passa perfekt som hglsning i skolan frn trean och uppt.
A tyckte frst den var rtt trkig och ville efter frsta kvllen inte fortstta lsa. Jag tyckte dock att boken hade ett vldigt syfte att lsa och ville grna lsa klart den med honom, s jag hnvisade till titeln och lockade Men vi har inte trffat spionen n! Det mste vi gra iallafall.
Vilket han kpte och under andra kvllens lsning s satt han och lyssnade som ett ljus. ven han blev rrd. Boken lyckas skildra det vardagliga i en extrem situation som gr att vra barnen kan relatera till sin egen vardag. Att se ett kokt gg som lyx? Det r lite annorlunda.
Spionen i ppeltrdet r en fantastisk bok. En riktig bladvndare som har ett vldigt viktigt syfte. En perfekt bok att hglsa svl hemma som i klassrummet och att samtala kring.
Nst sista kvllen jag och A lste var jag tvungen att lsa fre resten av boken efter att han somnat. Maken kom frbi och undrade vad jag gjorde, om jag orkade lsa om allt igen sedan fr A. Jag nickade och fortsatte lsa.
Ja, det r ett gott betyg iallafall. Nr frldern fortstter lsa sjlv. Svarade maken.
Det har han helt rtt i. Ls den! ❤️
Boken r en fristende uppfljare till Tulpanpojken.