
En författare får ett brev från en av sina läsare, Hedwig Langmark, som känt igen sig i ett beskrivet foto i en av författarens böcker. Genom brevväxlingen och författarens egna efterforskningar växer en berättelse om Heddas liv som ung. Men mellan författaren och den gamla Hedda uppstår en dragkamp om hur och varför hennes liv blev som det blev. Romanen börjar med att författaren (som av en händelse heter Sigrid Combüchen) får ett brev från en av sina läsare. Det är en gammal dam på spanska solkusten som känner igen sig på ett familjefoto från trettiotalets Lund, beskrivet i en av författarens romaner. Den bilden låg en gång i en tiokronorslåda i en antikaffär och togs om hand därför att det var historia från en stadsdel där författaren själv bor. Länge har hon haft en idé om att skriva en roman om de kvarteren. Nu låtsas hon bo i huset där flickan från fotot bodde och breven mellan norr...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Den mest ojämna bok jag någonsin läst. De bra avsnitten var fullständigt lysande; välskrivna och fängslande med ett bildspråk som fick mig att höra ljuden och känna dofterna. De andra avsnitten var obegripligt dåliga och det var bara tanken på att det skulle komma ett sånt där fantastiskt avsnitt igen som fick mig att orka vidare genom konstigt uppbyggda meningar och osammanhängande textstycken. Synd. För det här skulle verkligen ha kunnat vara en hur bra bok som helst.
2013-02-01
Betyg
Blev så besviken på denna bok. Tyckte inte att den vare sig är välskriven eller intressant. Gav upp på sidan 300 då den fortfarande inte tagit sig..
Betyg
Dubbelbottnad (eller mer) roman, nutid och vid tiden direkt före andra världskriget) en beskrivning av en ung flickas liv under ett par år, hennes första erotiska kärlekshistoria ? mycket bra skildrad, en våldtäkt, början av ett yrkesliv som bryts av graviditet och giftermål. En fullgod Augustpristagare.
Betyg
Instämmer med föregående - vänta inte! En fantastiskt bra bok.Otroligt bra personskildring där man verkligen lärde känna personerna. Som Lundabo var det naturligtvis extra kul med skildringen av ett Lund långt före min tid. Kvarter och miljöer känns igen även om "hennes hus" inte finns på riktigt.
Jag njöt när jag läste boken.
2012-02-18
Betyg
jag ville verkligen tycka om denna roman men den var för ojämn för mig. Ibland så fantastiskt närvarande och ibland totalt obegriplig. Lite för rörig helt enkelt. Den passade inte mig
2011-10-12
Betyg
Gav upp efter cirka 50 sidor. Gjorde senare ett nytt försök och läste ut den, faktiskt med viss behållning, men jag tycker att den har ett onödigt krångligt upplägg.
2011-10-05
Betyg
Jag kanske inte borde få sätta betyg på boken för faktum är att jag inte orkade lyssna särskilt länge innan jag gav upp, och då är jag ändå inte den som ger upp särskilt lätt när det kommer till böcker. Jag hörde inte vad de sa till slut utan ville bara somna. Det kan inte vara ett gott tecken?
Betyg
Jag har länge velat läsa Spill. Det jag läst i alla möjliga bokbloggar gjorde mig intresserad. När boken fick Augustpriset blev jag ännu mer nyfiken och äntligen så tog jag mig an boken.
Det är en lågmäld, jämnt utslätad bok i ett långsamt tempo. Till en början är det långsamma tempot charmigt men i längden finner jag det lite tråkigt. Jag blir varken berörd eller engagerad vilket jag gärna velat bli. Framför allt berör Hedda mig väldigt lite och jag tycker att hon borde engagera mig mest. Jag hade gärna läst mer om Heddas interna dialog när hon väljer att åka och studera i Stockholm istället för att stanna kvar hemma. Där hon är mer än väl behövd.
Konflikten Hedda har med sin äldre bror hade jag gärna läst mer om. Han tycker att hon sviker familjen genom att ”fly” staden och utbilda sig. Hedda tycker givetvis det samma om sin äldre bror. Han har utbildat sig till läkare. Han jobbar jämt och har svårt att få tiden att räcka till att hjälpa deras först sjuka fader och sedan deras cancersjuke lillebror.
Boken är elegant skriven och avancerat uppbyggd. Jag gillar hur breven gör att nutid och dåtid vävs samman. Boken går i tre parallella spår. Två spår i nutid där det ena är författar-jaget och det andra är Hedwig plus det förflutna via den unga Hedwig, Hedda. Allt detta väver den verkliga Sigrid Combüchen ihop på ett genialiskt sätt.
Sammanfattningsvis tycker jag att Spill är elegant skriven men det räcker inte riktigt hela vägen för min del eftersom jag tycker att boken är ganska tråkig.
/Pia
Betyg
En underbar bok om svek, sorg och sexuell upplevelse på 1930-talet. Sigrid Combüchen fick Augustpriset för denna bok 2010 och det känns helt rätt. Den är visserligen inte lättläst och det grammatiska upplägget är lite märkligt, men språket är underbart och vackert skrivet. Boken är även lärorik och tänkvärd och det som händer i romanen är bara ?Spill? ? därav titeln. Beskrivningarna och gestaltningarna av både karaktärer och miljöer är perfekta. Det är dock ingen sträckläsarbok, den tog ett bra tag att läsa, eftersom det var mycket att fundera över i texten. Jag läste bara några kapitel om dagen, för att bearbeta handlingen på bästa sätt. Vissa böcker behöver jag bearbeta mer än andra och denna var en sådan, för att få den bästa behållningen av berättelsen.
http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg
Min farmor lånade mig denna boken med orden "Det är en typisk Alexandra-bok!" och hon hade helt rätt! "Spill" är en helt fantastisk skildring av 30-talets Lund och en för mig revolutionerande modern Hedda. Jag älskar hur författaren genom att tillgripa olika perspektiv redogör Heddas omvälvande livsöde - det är ren konst! Dessutom är det otroligt vackert skrivet.
2011-04-04
Betyg
110401: Hade nog trott att jag skulle gilla boken mer men tyvärr var det inte riktigt min smak. Det var så märkligt meningsbyggnad, krånglig på något sätt. Förmodligen vande jag mig vid språket så andra halvan av boken är bättre än första.
Betyg
Originell uppläggning. Tidsandan alltifrån 30-tal till nutid är träffsäkert skildrad. Combüchen för läsaren genom länder och städer, men landar ständigt i ett visst kvarter i Lund. Fyndigt med breven! Intressant porträtt av huvudpersonen, Hedda, vars utveckling vi får följa från ung osäker volontär i modehus i Stockholm till nyktert återblickande seniora i Spanien. En upplevelse att läsa om Hedda.
Betyg
Bäst gillar jag författarjaget och hur berättelsen om romanens tillblivande växer fram. det gjorde spill speciell - för böcker om medelklasskvinnor som växer upp har man ju läst förut. gillade scenen på tåget där citatet om "damroman" kommer från mycket. Också att sexscenerna var så explicita tyckte jag om - kändes också¨nytt.
2011-03-19
Betyg
Spännande, men så gillar jag också historiska romaner. Tidshoppen är inte alls störande. Uppvarvade med fiktiv brevväxling mellan författaren och Hedda finns här en fin, men sorglig historia berättad.
Betyg
Intressant upplägg. Författaren får brev från en kvinna som känt igen sig i beskrivningen av ett foto från en tidigare utgiven bok. Boken rör sig i flera tidsepoker och för mig diskuterar den frågan om vad ett liv är och vad det kunde ha varit. Och hur man försonas med det som blev. Det mesta i ens liv är spill.
Betyg
Jag tyckte om boken nästan hela vägen. Tröttnade litet på den halvvägs men slutet var värd en femma. Det är faschinerande att följa Hedda från flicka till ung kvinna. Samtidigt vet man hur det gick för henne eftersom hon nu är en gammal dam och brevväxlar med bokens författarjag.
Betyg
Det är nog den bästa romanen jag läst i år. Kanske inte en riktig 5-poängare men en klar 4,5. Jag ville inte att den skulle ta slut. S.G väver ihop en svindlande historia om Hedda och henna livsöde från ung flicka i Lund och hela hennes livsöde. Allt sprunget ur ett brev från en läsare. Boken vandrar mellan olika tidsepoker. Blev Heddas liv förspillt? Läs den och skapa en egen åsikt.
Betyg
En rik, formfulländad och tekniskt skicklig roman om en ung kvinna (och hennes familj). I en vindlande resa mellan olika tidsperioder, med olika focus och berättarröster beskriver C. hennes livslinje - från den unga flickan till den åldrade kvinnan, från tiden då livet ligger öppet framför henne till den stund som borde vara tiden för eftertanke. Blev livet, trots allt, förspillt?