Spetshäxan

Wessnert, Gudrun

| 2008

Flag from sv

22


Det var inte meningen att hon skulle överleva. Denna tysta, lilla flicka som lämnades hos en änglamakerska.  Men världen där ute lockar och livskraften är stor, så Anna Christina rymmer, springer bort från staden och allt mörker; från svält, råttor och unken lukt. På vägen plockas hon upp av en märklig kvinna som ger henne arbete och husrum - hon blir en av Spetshäxans knypplerskor och livet blir återigen fyllt av hårt arbete och förtvivlan.  När hon är ledig från knypplandet får hon vara i trädgården, då dyker tankar och frågor upp: Vem är pojken som tittar på henne genom planket på dagarna? Var kommer hennes puderdosa ifrån? Varför känns franska ord så bekanta?  Efterhand som tiden går börjar hoppet om ett lyckligt liv försvinna. Då finner Anna Christina sin inre röst, sin alldeles egna röst och med den tar hon sig fram på de mest oväntade sätt.Läs en ny roman skriven...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Denna bok är en helt underbar liten bok. Jag hade väldigt svårt att lägga den ifrån mig.
Jag ville bara veta hur det skulle gå med den lilla flickan.
Jag kan varmt rekommendera denna till er andra =)

Skrotmagnet

2009-10-15

Betyg

Ibland hittar man böcker som är så fängslande att ett avbrott i läsningen känns ungefär lika obekvämt som att kliva ur ett varmt bad i ett rum där man glömt att skruva på elementet. Spetshäxan är enligt mitt tycke en sådan bok.

Stockholm, 1700-talet: Anna Christina lämnas som liten till änglamakerskan Mamsell Furman. Trots svältkost och hårt arbete överlever flickan och ju äldre hon blir, desto mer börjar hon fundera över vem hon är och vart hon kommer från. Vilka var hennes föräldrar? De enda minnen hon har kvar från sin mor är en broderad näsduk och ett lock från en puderdosa som hon vägrat släppa ifrån sig när hon kom till änglamakerskan.

Efter att Mamsell Furman försökt klippa av Anna Christinas hår för att sälja det till en perukmakare (för att på så vis dryga ut drickakassan) rymmer Anna Christina. Här börjar äventyret; i ett stinkande, sorlande Stockholm träffar den nioåriga Anna Christina kvinnan Regina von Peppa som anställer henne som ”knyppling”, d v s barn som knypplar spetsar till kläder och dukar. Genom de andra ”knypplingarna” blir Anna Christina snart varse om att von Peppa kallas ”Spetshäxan”, och dessvärre också varför. Men frågorna kvarstår: vem var hennes mor? Vem är pojken som spanar på henne? Varför känner hon igen vissa franska ord? Anna Christina visar sig också ha oanade talanger som måste kommit från någonstans.

En lika vacker som spännande historia som för tankarna till Charles Dickens Oliver Twist och Catherine Cooksons Millie. Här finns den driftiga lilla flickan, de onda, goda och odefinierbara karaktärerna kring henne och sist men inte minst: den mycket välbeskrivna historiska miljön.

Boken är inte illustrerad, men det behövs inte, beskrivningarna är bra nog. Språket känns lagom svårt, men innehåller dock några franska uttryck. Något för en bokslukare i mellanstadieåldern och uppåt, kanske? Att även vuxna kan uppskatta den torde jag vara det levande beviset för..