Billie tycker att det är tråkigt att sova i sin säng. Tänk om hon kunde sova upp och ner istället, som en fladdermus. Eller stående, som en zebra. Hon bestämmer sig för att testa. Men hur sover egentligen björnar, illrar, sniglar och giraffer? En del djur sover lite krångligt, som fladdermusen som hänger upp och ner och håller i sig med fötterna. Andra, som giraffen, sover max två timmar om dygnet. Att sova med öppna ögon som vissa hajar, är ingenting för en människa. Men ibland önskar vi att vi var som björnen och grodan och fick sova bort hela kalla vintern. »Sova som en haj är en perfekt godnattsaga! Kreativ och rolig,« Bibliotekstjänst
Gustavs Bokhylla (finns på Ins
2021-09-12
Philip 9 år;
Vi har läst bilderboken Sova som en haj. Det är fina bilder i boken med mycket färg och det är ganska roliga bilder också så man vill skratta.
Billie ska sova men hon är inte sugen på att sova. Hon tänker på olika djur och undrar hur det kan vara att sova som dem. Man får lära sig hur olika djur sover och Billie vill i slutet bara vara människa. Många djur sover med öppna ögon, i kallt vatten, hela vintern eller på konstiga sätt. Jag skulle nog också helst sova som en människa.
Boken är bra!!!
AC (mamma);
Billie har redan sagt god natt till djuren uppe på skåpet. Hon har kramat om hajen, pussat på katten och vinkat hej då till stjärnorna utanför fönstret. Nu har hon bara en grej kvar. En snabb. Pappa suckar. - Det räcker nu, säger han. Lägg dig i sängen. Men det är tråkigt tycker Billie. Hon sover hellre upp och ner som en…
Så går vi igenom hur fladdermusen, snigeln,hajen, uttern, björnen, giraffen, zebran, valrossen, ankan, illern, grodan och slutligen barnet sover. Vi lär oss enkel och rolig fakta om de olika djuren och vi får följa Billies tankar.
Illustrationerna förstärker texten och flirtar med oss läsare. Vi riktigt ser och tänker vad Billie tänker och det får oss att le medan vi läser.
Detta är en bok som får oss att samtala under läsning. Vi vill veta mer om flera av djuren och vi tar reda på ytterligare fakta när vi läst klart. Vi pratar om tankar man kan ha innan man ska sova. Att man som barn inte alltid är trött när mamma och pappa tycker att man ska sova…