I en lägenhet i Oslo hittas en 32-årig kvinna, Ester Synnøve Lønn, med halsen avskuren. Allt pekar på att hennes före detta man är den skyldige. Speciellt sedan han kidnappat sonen och flytt undan polisen. Medan kriminalkommissarie Cato Isaksen arbetar med fallet växer bilden fram av en liten sluten vänkrets: tre kvinnor och en man som känt varandra sedan skoltiden. Men vänskapen tycks ha mörka underströmmar. Ingen vill närmare beröra vad som utspelat sig mellan dem i det förflutna. Runt de fyra finns en rad personer kamrater, föräldrar, släktingar, en karismatisk teaterregissör och en efterbliven ung man ... Det som först framstått som ett solklart svartsjukedrama blir efter hand alltmer komplicerat och allt otäckare.
2016-07-21
Gillar dom här böckerna där man inte förstår förrän precis i slutet hur det hänger ihop. Om mobbning och konsekvenser till det. Ganska lugnt runt Cato just nu, mest bekymrad över Ingeborg. Nu Nattstsystern..
Den tog sig mot slutet, annars hade det bara blivit en etta. Ett sånt eländigt språk hade jag inte förväntat mig. Stelt och trist, och inte alltför sällan övertydliga förklaringar eller upprepningar som får mig att känna det som att författaren tror att jag som läsare är helt tappad bakom en vagn. Dessutom är Cato Isaksen kolossalt osympatisk som person och jag har inte lust att läsa om honom fler gånger.
Det här är riktigt svårt... Jag gillar verkligen själva historien, upplägget, spänningen, ovissheten, men jösses, vad hon skriver dåligt. Det vimlar av onödiga kommentarer, upprepningar och beskrivningar. Mitt i ett stycke så kan det komma en mening som inte alls har med resten att göra. Det kryllar av människor i periferin, vilket gör att man är ständigt förvirrad. Läsningen blir onödigt omständlig och inte direkt någon njutning. Och vad är det här med alla hennes färger? Men det är spännande och jag hade nog kommit två tredjedelar innan jag var på rätt spår. Jag har ju redan resten av serien, så det är bara att fortsätta läsa...