Söner av ett folk

Linna, Väinö

| 1972

Flag from sv

183


Söner av ett folk, från 1962, är den tredje delen i Väinö Linnas historiska epos om torparsläkten Koskelas öden i 1800- och 1900-talets Finland i byn Pentinkulma. Med sin klara realism berättar Linna en historia om människor vars liv präglas av stora samhälleliga förändringar. Det är en spännande berättelse och samtidigt en viktig skildring av ett känsligt kapitel i Finlands historia. Väinö Linna föddes 1920 i Urdiala, Finland. Han fick sitt stora genombrott 1954 med romanen Okänd soldat, som skildrar det finska fortsättningskriget. De två första delarna i Linnas trilogi, Högt bland Saarijärvis moar (1959) och Upp trälar! (1960) utgavs på nytt av Alfabeta våren 2007 och våren 2008.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

G

greger andersson

2011-11-23

Betyg

Den tredje och sista boken i Linnas torpartrilogi. Likt de två första böckerna skildras olika människoödes påverkan av de stora ekonomiska, sociala och politiska händelserna på den nationella och internnationella scenen. Boken har något vemodigt över sig och alla inblandade är förlorare på något sätt. Sammanfattningsvis en lärorik, stark och gripande bok. För högsta betyg kunde den ha lite högre tempo

Mylar .

2011-09-12

Betyg

Blir lite tjatig och upprepande efter att ha läst de två första i serien, men det är fortfarande mycket fängslande och välskrivet förstås. Jag upplever dock att spänningen och dynamiken mellan de olika karaktärerna har urvattnats och att fokus läggs mer på konkreta händelser. Det är tråkigt eftersom det var första delens stora behållning.