Arabiska. Med en blandning av lika delar ömsinthet, humor och romantik skildrar Jón Kalman Stefánsson människorna i ett litet samhälle på den isländska västkusten. Bankkrisens Reykjavik och folktrons småtroll ligger lika nära. Eller lika långt bort.
En bok där orden ligger i munnen och rullar runt. Jag smakar på meningarna och läser dem flera gånger, ren njutning.
"Jonas växte upp så långsamt och stilla att vi långa stunder helt glömde bort honom."
"Tårarna har samma form som roddbåtar, sorgen och svårmodet sitter vid årorna."
När jag läser boken fylls jag av värme över de ömsinta skildringarna av människorna i byn.
Att se till att en by är huvudperson och låta allt kretsa runt byn förhöjer läsningen. Mycket annorlunda läsning. Rekommenderar dig varmt boken.
"Tårarna har samma form som roddbåtar, sorgen och svårmodet sitter vid årorna."
Den här boken om en isländsk by med 400 invånare innehåller allt, man kan säga att den lilla isolerade byn är ett universum i miniatyr. Här finns otrohet, gengångare, ensamhet, drömmar, avundsjuka och missunsamhet, men framför allt finns det kärlek och vänskap. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2012/06/sommarljus-och-sen-kommer-natten-av-jon.html
2010-02-02
Isländsk landsbygd, verkligen. Lite seg handling, men många minnesvärda karaktärer. Omslaget på boken är fascinerande, har något magiskt och lockande över sig. Skulle vilja ha det som en tavla på väggen.