Sommarboken

Jansson, Tove

| 1972

Flag from sv

942


Sommarboken handlar om tre människor som bor på en vacker ö i skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor. Det är mest av allt en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Deras vänskap över generationsgränserna är lika stark och intensiv som en sommar i skärgården kan vara efterlängtad. Sommarboken en glad och varm bok fylld av livskänsla. Denna utgåva är illustrerad med teckningar av författaren.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Blommiga Barbro

2019-04-08

Betyg

Nej, jag håller inte med alla de fantastiska röster jag hört och recensioner jag läst om den här boken. Jag antar att den är välskriven och jag antar dessutom att man bör läsa den för hand inte lyssna på den som jag har gjort. Men ändå upplevde jag den som ganska tråkig och deprimerande. Ingenting jag egentligen rekommenderar. Kanske att jag någon ger den en ny chans och läser den då för hand.
Nu blir dock mitt slutbetyg enbart en 2:a!

B

Beatrice

2019-03-01

Betyg

Absoluta favoritbok.

S

Sirkka Aho

2018-09-19

Betyg

Söt. Charmig. Vacker.

M

Maja

2018-09-16

Betyg

.

Petra Dessmark

2018-05-16

Betyg

Ojämn

Språket är närmast poetiskt vilket har både sina för- och nackdelar. Det negativa med detta är att grammatiken blir lidande och på så sätt är boken svårläst. Det bästa med det hela är att emellanåt blir det riktigt, riktigt vackert. Baksidestexten av boken jag läste berättar att boken är en klassiker för såväl barn som vuxna. Med tanke på språket inbillar jag mig att vuxna får en bättre behållning av boken.

M

Maria Linder

2014-07-05

Betyg

Ska läsas långsamt och njutas. Jag hastade lite. Ordvalen var inte helt i min smak, och jag jämförde för mycket med berättelserna från Mumindalen. Men sättet att beskriva vemod, tossigheter och ilska är intressanta.

Mylar .

2014-07-05

Betyg

Mycket rolig läsning. Med små medel skildras såväl livet på ön som samspelet mellan människorna där. Bokens uppbyggnad med skilda händelser i varje kapitel var ett intressant drag.

Maria Eriksson

2014-07-05

Betyg

Som nybliven farmor känns den här boken väldigt inspirerande. Tove Jansson skriver om farmorn och barnbarnet Sofia som har en varm och kärleksfull relation på det där karga viset som jag känner igen från min uppväxt. Miljön är oxå karg, en skärgårdsö, som pappan med stor möda försöker förgylla med tulpanlökar från holländska växtkataloger. Sommar och långa lediga dagar i stugan på ön, där det inte händer så mycket, men samtalen och vardagen är väldigt fint skildrade.

Xenia Oxenstierna

2014-04-21

Betyg

:) Ler inombords. Blir till att läsa mer av Tove Jansson här efter. En mer utförlig kommentar om boken finns på min blogg. www.kultursnack.blogg.se

H

Helene Karlsson

2013-11-16

Betyg

Välskriven bok med fin stämning om en flicka och en farmor och deras sommar på en ö. Beskriver ölivet, deras vardag och relation, utan att det egentligen händer så mycket mer.

N

Nina Nyström

2013-08-26

Betyg

Älskar!

Hannes Skarin

2013-06-23

Betyg

Väldigt fin.

Elias Chougui

2013-05-08

Betyg

Väldigt söt och en bra liten efterrätt så att säga. Efter en mastig middag med Svetlana Akesijevitj och Rosa Liksom så var det här en utsökt lättsmält liten bok som jag tycker att alla nog borde läsa någon gång ;)

Lenita Åberg

2012-08-28

Betyg

Har aldrig tyckte om Tove Jansson specielt mycket, men denna bok är en av de bästa jag läst. Sträckläste den. Så många fina kapitel och tänkvärda rader man vill spara inom sig.

Maria Anejung

2012-07-06

Betyg

Det är fint beskrivet och sköna karaktärer, rappt på något sätt.. men väldigt snällt också.

Jasmina <3

2012-07-04

Betyg

Fin bok =)

Emma

2012-03-16

Betyg

En härlig liten bok om livet på en ö. Om livet när det är som bäst och man gör mest ingenting. Man känner sig väldigt närvarande i boken och naturbeskrivningarna. Vissa kapitel är bättre än andra. Det allra bästa är kapitlet om Katten, helt briljant på många sätt... "men det är Mappe jag älskar".

Pernilla Lindholm

2012-02-08

Betyg

Vilken fantastisk liten bok! Jag älskar språket, humorn och mysfaktorn. De olika kapitlen bildar små berättelser var och en för sig. Synd bara att inte alla kapitel håller riktigt samma standard. Jag kommer dock garanterat att läsa om den här igen om några år.

harriet karlsson

2011-09-09

Betyg

Jag blev inte berörd på det sätt som jag trodde innan läsningen, men det var trots allt en rar bok. Har aldrig varit riktigt förtjust i Mumin, kanske det ligger där. Gillar annars saktfärdiga böcker / texter , kåserier. Jag var väl inte på humör.

S

Sofia Nerman

2011-08-25

Betyg

Tove Jansson går inte att jämföra med någon annan. Hon har ett alldeles speciellt sätt att se på världen, situationer och relationer. Precis så sagoaktigt och komplicerat är livet.

Bodil Persson

2011-08-11

Betyg

En fenomenal bok från början till slut.

Linda Vängbo

2011-08-10

Betyg

Helt enkelt underbar. Vackert skriven, vemodig, varm och ett måste att läsa minst en gång.

Karin Lundberg

2010-11-28

Betyg

Varenda sida är underbar läsning!

L

lena söderberg

2010-09-09

Betyg

Väldigt många år sedan jag läste denna underbara lilla roman. Står i min bokhylla o ska nog läsa om den o se om den är lika fin nu.

Ing-Marie Haglund

2010-09-09

Betyg

En riktig pärla :-)

Thomas Karlsen

2010-07-22

Betyg

Finstämd berättelse om sommaren och om Farmorns och Sophias lite kantiga men kärleksfulla relation. Detaljerna och stämningen gör att sidorna plötsligt börjar lukta saltvatten och tång. Jag hör måsar och gräset som prasslar under fötterna när Farmorn och Sophia utforskar livet i allmänhet och sin lilla ö i synnerhet.

Betyg

Så vacker! Briljant att låta sommaren speglas från en farmor och hennes barnbarns vinkel. Gammal och vis möter ung och nyfiken.

I

Inger Mårtenson

2009-11-27

Betyg

En helt fantastisk bok om farmorn och Sofia och deras vistelse i någon skärgård. Jag bara älskar att det inte är farmor utan Farmorn. Det ger en extra dimension åt boken.

Elin O

2009-10-16

Betyg

Kapitlet "Metmaskar och andra" är kanske det bästa jag läst, någonsin.

Thomas Rosswall

2009-10-13

Betyg

En fantastisk liten bok. Skildringen av skärdgårdssommaren är poetisk och på pricken. Finska viken skulle ju naturligtvis lika gärna kunnat vara Stockholms eller S:t Anna skärgård. Den gamla farmorn och hennes sondotter beskrivs med få ord utomordentligt träffsäkert. En pärla.

Kristine Hedén

2009-07-03

Betyg

Hur kunde boktipset räkna ut att jag skulle ge boken en femma? Jag har försökt med Tove Jansson förr, jag gillar henne inte. Inte mumintrollen heller.

Betyg

En underbart vemodsfylld sommarskildring, fylld av det som är så typiskt för en skandinavisk sommar. Farmor och det lilla barnet har av olika anledningarn hamnat "utanför". Men tillsammans får de sin egen hemliga och stärkande gemenskap. En bok om livet, döden och kärleken. Älskar den!

Karin .

2009-06-12

Betyg

Fick boken av farmorn (så kan det väl inte heta förresten...) till de barn jag var barnflicka åt, en sommar för mer än 30 år sedan.

En varm bok om sommar och vänskap mellan gammal och riktigt ung.

I

Inger Mårtenson

2009-06-11

Betyg

jättetrevlig bok om farmorn och sofia som tillbringar en somma på en sommarö.