Sommarboken handlar om tre människor som bor på en vacker ö i skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor. Det är mest av allt en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Deras vänskap över generationsgränserna är lika stark och intensiv som en sommar i skärgården kan vara efterlängtad. Sommarboken en glad och varm bok fylld av livskänsla. Denna utgåva är illustrerad med teckningar av författaren.
2023-08-07
En sommarklassiker värd en repris. Vilken underbar liten bok, uppläst av författarinnan själv. Älskar språket i dubbel bemärkelse!
Livet på en skärgårdsö tillsammans med en temprametfull flicka och hennes påhittiga farmor. Om allt som där kan hända, likaså om allt som aldrig händer. Många funderingar, iakttagelser och göranden samt reflektioner i en karg och utsatt miljö.
En av få ljudböcker som jag valde att lyssna långsammare på. Antar att det talade språket, med alla karaktäristiska toner av Tove själv, ger texten det bästa uttrycket. Många gånger är det en känsla av melodisk musik … Lyssna! 😀
Nej, jag håller inte med alla de fantastiska röster jag hört och recensioner jag läst om den här boken. Jag antar att den är välskriven och jag antar dessutom att man bör läsa den för hand inte lyssna på den som jag har gjort. Men ändå upplevde jag den som ganska tråkig och deprimerande. Ingenting jag egentligen rekommenderar. Kanske att jag någon ger den en ny chans och läser den då för hand.
Nu blir dock mitt slutbetyg enbart en 2:a!
2014-07-05
Ska läsas långsamt och njutas. Jag hastade lite. Ordvalen var inte helt i min smak, och jag jämförde för mycket med berättelserna från Mumindalen. Men sättet att beskriva vemod, tossigheter och ilska är intressanta.
Som nybliven farmor känns den här boken väldigt inspirerande. Tove Jansson skriver om farmorn och barnbarnet Sofia som har en varm och kärleksfull relation på det där karga viset som jag känner igen från min uppväxt. Miljön är oxå karg, en skärgårdsö, som pappan med stor möda försöker förgylla med tulpanlökar från holländska växtkataloger. Sommar och långa lediga dagar i stugan på ön, där det inte händer så mycket, men samtalen och vardagen är väldigt fint skildrade.
:) Ler inombords. Blir till att läsa mer av Tove Jansson här efter. En mer utförlig kommentar om boken finns på min blogg. www.kultursnack.blogg.se
2013-11-16
Välskriven bok med fin stämning om en flicka och en farmor och deras sommar på en ö. Beskriver ölivet, deras vardag och relation, utan att det egentligen händer så mycket mer.
En härlig liten bok om livet på en ö. Om livet när det är som bäst och man gör mest ingenting. Man känner sig väldigt närvarande i boken och naturbeskrivningarna. Vissa kapitel är bättre än andra. Det allra bästa är kapitlet om Katten, helt briljant på många sätt... "men det är Mappe jag älskar".
2011-08-25
Tove Jansson går inte att jämföra med någon annan. Hon har ett alldeles speciellt sätt att se på världen, situationer och relationer. Precis så sagoaktigt och komplicerat är livet.
2010-09-09
Väldigt många år sedan jag läste denna underbara lilla roman. Står i min bokhylla o ska nog läsa om den o se om den är lika fin nu.
Finstämd berättelse om sommaren och om Farmorns och Sophias lite kantiga men kärleksfulla relation. Detaljerna och stämningen gör att sidorna plötsligt börjar lukta saltvatten och tång. Jag hör måsar och gräset som prasslar under fötterna när Farmorn och Sophia utforskar livet i allmänhet och sin lilla ö i synnerhet.
2009-11-27
En helt fantastisk bok om farmorn och Sofia och deras vistelse i någon skärgård. Jag bara älskar att det inte är farmor utan Farmorn. Det ger en extra dimension åt boken.
En underbart vemodsfylld sommarskildring, fylld av det som är så typiskt för en skandinavisk sommar. Farmor och det lilla barnet har av olika anledningarn hamnat "utanför". Men tillsammans får de sin egen hemliga och stärkande gemenskap. En bok om livet, döden och kärleken. Älskar den!