Som skuggan följer ljuset

Olsson, Vibeke

| 2020

Flag from sv

5


1932, året efter skotten i Ådalen blir dramatiskt på Svartvik, först en sågverksstrejk där Svartviks arbetare står ensamma, sedan en massastrejk över hela Sverige. Den ideologiska maktkampen mellan socialdemokratin och kommunismen präglar både strejkledningen och vardagslivet och skär rakt igenom Brickens familj. Bricken är nu 63 år och funderar mycket över hur hon ska förmedla minnen, hopp och framtidstro till barn och barnbarn. Mycket är osäkert och det är Bricken van vid ändå hade hon aldrig kunnat ana vad som ska hända hennes familj. Som skuggan följer ljuset är Vibeke Olssons sjunde bok om sågverksarbetaren Bricken. De tidigare heter Sågverksungen, Bricken på Svartvik, Sågspån och eld, Amerikauret, Glödens färger och Som ett träd i skogen. Sagt om de tidigare böckerna Vibeke Olssons trilogi förtjänar att bli klassisk. Det är ett stycke genuin arbetarhistoria....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Elisabeth Berglöf

2020-12-25

Betyg

En intressant berättelse ur många aspekter, en bit svensk historia som är skriven på ett fantastiskt sätt med bra miljöbeskrivningar ett bra språk och personbeskrivningar som är oerhört levande och då särskilt fokuset på kvinnornas öde i Sverige på den tiden.

Jag tror att jag förmodligen hade gillat den här berättelsen om Bricken om jag läst de sex böckerna som är innan. Jag hade lite svårt att komma in i den och hittade inte rätt feeling. Det berodde definitivt inte på boken och bokens innehåll. Jag kommer garanterat att läsa de tidigare för jag gillade verkligen Vibekes sätt att skildra och beskriva.

J

Betyg

Spännande, gripande & fängslande!

Solveig Andersson

2020-10-31

Betyg

Olsson tillhör en grupp författare som aldrig misslyckas att leverera en storslagen roman. Det är med förtjusning och spänning som jag åter får följa i Brickens fotspår. Helt superb läsning. 5 Stjärnor! Läs den!