Som en vind genom Ådala

Liabäck, Åsa

| 2023

Våren spirar i koloniområdet i Linköping, och Anna är helt förälskad i sin nykomna bebis. Men det känns som att något är fel med Patric? Stephanie kämpar på med sin musikkarriär ? men räcker musiken för att livet ska kännas fulländat? Marcus håller på att rota sig i Linköping igen, men minnena från New York gör sig ständigt påminda. Kanske kan en ny vänskap vara lösningen? Ådalas favoritgubbe Ragnar funderar mycket på kärlek, och oväntad förälskelse vänder plötsligt upp och ner på hans liv. Och så har vi Rigmor, som alltid varit säker på sin position i koloniområdet. Men ett besked från en familjemedlem får hennes självförtroende att vackla. Går det att förändra sig själv så sent i livet? Som en vind genom Ådala är den fjärde delen i Åsa Liabäcks älskade feelgoodkvartett, som sålt i närmare 80 000 ex. En hjärtevärmande historia med karaktärer som blir som dina vänner.

En ny säsong börjar på koloniområdet Ådala. Anna och Patrik har kommit hem med Felix efter en bra stund på neonatalavdelningen, Stephanie börjar boka spelningar efter skivsläppet, Marcus vill hitta kärleken igen efter att ha flyttat hem från New York, Rigmor märker att det är svårt att lära gamla hundar sitta och Ragnar känner att det kanske är dags att hitta kärleken igen på äldre dagar. Alla har sina egna bekymmer, och måste ta hjälp av varandra för att klara av den nya säsongen.

Som en vind genom Ådala är den fjärde och sista delen i feelgoodkvartetten om koloniområdet Ådala, längs med Stångån i Linköping. Det är fristående böcker från varandra på det sättet att de behandlar varsina säsonger och sådär men man har såklart mer förståelse för relationerna människorna emellan om man läst de tidigare delarna. Dessutom är det riktigt mysiga böcker så jag skulle definitivt rekommendera att läsa dem i ordning.

Persongalleriet är lagom stort, och jag tycker om att det är samma personer som finns böckerna igenom. Ragnar är helt klart min favorit men jag gillar också Stephanie och Marcus. Anna växer på mig genom hela serien och i den här boken känns det att även hon har utvecklats. Jag tycker om att det går en röd tråd av sammanhållning, vänskap och kärlek genom boken men att Åsa Liabäck inte räds för att ta upp jobbiga ämnen som död, sjukdom, barnlöshet, olycklig kärlek, för tidigt födda, depression och kärlek som kanske kan ses fel i andras ögon men som ändå känns bra för de som är med om den.

Språket är lätt och flyter på bra. Sidorna flyger fram och att boken är nästan 400 sidor känns inte. Det är sorgligt att det är sista boken i serien men samtidigt känns det verkligen som att alla har fått sitt avslut. Men jag kommer att sakna mina vänner i Ådala.

Underbara underbara Ådala - äntligen fick jag åter komma tillbaka koloniområdet i Linköping. I denna bok spirar våren för fullt och utanför mitt fönster har snön landat, jag har själv ganska nyligen stängt ner min kolonilott för vintern. Miljöbeskrivningarna i boken är fantastiska och fick mig att längta till våren och få starta upp vårens arbete uppe på kolonin och fikastunderna som kommer. Boken är så levande skrivet så jag ser mig själv gå omkring på Ådala och umgås med alla härliga karaktärer. Det blir lite extra när jag själv bor bara några mil från Linköping, igenkänningen på platser som beskrivs blir ju mer levande när man vet hur det ser i verkligheten.

Boken bjuder på precis allt en feelgood ska ha, den är fylld med kärlek, glädje, sorg, värme, allt vad livet innebär och innehåller. En mysig och helt underbar bok - rekommenderar verkligen hela serien. Jag är inte helt säker men har hört någonstans ifrån att detta kan varit den sista boken i serien, jag håller alla tummar för att jag åter ska få återkomma till Ådala och alla karaktärer.

Pia Gummesson

2023-11-30

Har nu läst sista delen i serien om Ådala ,har älskat att följa dessa karaktärer och härliga miljön .Tack Åsa Liabäck.

Karin .

2023-08-24

Fint att hänga en stund med alla härliga personligheter i Ådala igen. Jag ser allt framför mig och det i sig är ju ett gott betyg.

Även om det var en lite ryckig berättelse denna gång och jag hade önskat mer om själva livet på Ådala minns jag allihop och träffar dem gärna igen, speciellt Ragnar och Stephanie.

R

Rosita Söderström

2023-08-21

Det här är ett sjungande boktips som ni inte får missa!

Visserligen – för bäst behållning – bör de tidigare tre böckerna i serien Ådala läsas och ni som inte tagit del av dem har en bokskatt att upptäcka. Snälla, låt Ådala- serien bli film!

Minns mitt första möte med dem, så vackra både på omslaget och framförallt på insidan. Juveler på flera vis. De skulle bli bokhyllans evighetsblommor. Underbara feelgodisar, relationsromaner, där omtänksamheten med både glädje och andra starka känslor får utlopp – särskilt i aktuellaste bokbebisen!

Åsa, det får inte vara sista boken om dina härliga karaktärer i Ådala – inte minst Räkan! Älskar dem allihopa, men nog var det något alldeles särskilt smärtsamt och vackert i Som en vind genom Ådala.

Jag sträck-lyssnade samtidigt med kökssysslorna i går och blev tvungen att göra ett litet uppehåll på grund av tårflödet … Nej, det får inte …

Vilken naturtrogen dramatik författarinnan lyckas förmedla och som alltid med en varm närvaro och omtanke dem emellan, som stannar kvar. Är det verkligen ett sista farväl nu?

Tack, i vilket fall Åsa, för att du skriver och låtit oss läsare få lära känna dina kära karaktärer och deras inspirerande miljö.

Not. Avbröt mig själv här ovan, för att inte spoila handlingen. Men så innerligt jag önskade ingripa …