»Lena Liljendahls romandebut Som en riktig man målar upp ett Stockholm där våra invanda kulturella könsskillnader är omvända och tillspetsade. En kommentar till verklighetens ojämlikhet och en gripande historia om föräldraskapets glädjeämnen, krav och konventioner.« Betyg: 4 av 5 - Thomas Jonsson, BTJ »En oerhört träffsäker samtidsskildring med en ögonöppnande twist. Att växla de traditionella könsrollerna under småbarnsåren är ett smart drag som ledde till en lätt chockartad läsupplevelse.« Just nu - Just här »Som en riktig man bygger på en enkel nästan sketchlik men tacksam idé - att kasta om könsrollerna. Några riktigt fina poänger får Lena Liljendahl in, som att kvinnorna får utmärkelser efter förlossningen efter hur duktiga de har varit. Touché!« Kristian Ekenberg, Nerikes AllehandaJohan har sett fram emot att bli pappa i hela sitt liv, men när det...
2024-01-14
Kan varmt rekommendera denna bok. Med sitt knivskarpa sinne blandat med humor lyckas författaren sätta fingret på situationer där invanda könsroller beskrivs med omvänt perspektiv och får mig som läsare, som annars tycker mig leva relativt jämställd, att se de där vardagliga tankarna och kommentarerna ur ett annat ljus och inse hur kulturellt inrotade vi fortfarande är. Träffsäkert och uppfriskande!
2024-01-14
2024-01-10
Som en riktig man får mig att tänka till och reflektera över könsroller jag tar för givet. Det är välgörande att vända på perspektiven. Det blir tydligare och får mig att skratta åt både mina egna och det andra könets spel. Jag glädjer mig också åt att den som ser inte behöver vara prisgiven åt spelet. Jag känner mig vaknare och friare. Det är en läsning som är rolig att dela med vänner.
2024-01-07
Lena Liljendahls debutroman griper tag i mig flera gånger både på ett galghumoristiskt, träffsäkert och skarpsinnigt plan. Kapitlet där Johan ska ordna midsommar är kusligt väl beskrivet och sätter ord på en känsla av maktlöshet och är smärtsamt välskrivet. Stycket där han resonerar om släkttillställningar fick mig att skratta högt! Läs och begrunda!
2024-01-07
Lovande debutroman där jag känner igen mig i mycket, trots att rollerna är omvända och tillspetsade. Vill få min man och mina söner att läsa den, tror vi kan ha mycket intressanta diskussioner efteråt. Hoppas på en fortsättning med någon slags twist. En revolution kanske!?
Vilket jävla skräp. Det absolut enda som liknade egen kreativitet var Moder Marias Vänner. Annars är den här boken plattityd efter plattityd, fast baklänges. Det absolut värsta var användandet av ordet ”meninister”. Hu, rysningar. Ingenting överraskade. Ingenting engagerade. HUR FÅR MAN GE UT EN SÅ SLÄTSTRUKEN ROMAN?!
2023-01-01
Som en riktig man är en roman där könsrollerna är helt omvända. Här är det mannen, i det här fallet Johan som tar ansvar för barnet och hemmet och han är också den som grämer sig över hur kroppen ser ut och har ångest över att inte räcka till. Hans sambo är den som satsar på jobbet helt och lämnar det mesta till Johan.
Det är underhållande och en aning chockartat att läsa om de omvända könsrollerna. Samtidigt är det en bok som väcker mycket tankar över hur invanda de olika könsrollerna är och det blir extra påtagligt när man får läsa det ur en annan vinkel här. Lite nyfiken är jag på att veta vad en man skulle säga om den här boken, jag ska nog prova att sticka den i händerna på maken och se om han vill läsa den. Som en riktig man är författarens debutroman och vilken debut det är! Det är en välskriven och humoristisk roman som griper tag om läsaren.